Home Здоров'я Шкарпетки, танці і побажання для ЗСУ: відзначення Всесвітнього дня людей із синдромом...

Шкарпетки, танці і побажання для ЗСУ: відзначення Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна на Михайлівській

760

Вже більше 10 років у Житомирі  напередодні  Всесвітнього дня людини із синдромом Дауна проводять акцію «Lots of Socks»  (українською «Шкарпетуємося»), в рамках якої усі охочі можуть придбати яскраві різнокольорові шкарпетки та одягнути їх на роботу, навчання або прогулянку 21 березня, зробити світлину та запостити її соцмережі із хештегом #LotsOfSoks. Ініціатива щорічно об’єднує тисячі користувачів у різних країнах.

*21 березня  – Міжнародний день людини з синдромом Дауна. Подія була створена за ініціативи Європейської асоціації синдрома Дауна 2006 року. Дату обрали невипадково, вона розшифровується як причина виникнення синдрому (три 21 хромосоми — 21.03)

Зокрема, у Житомирі таким чином можна висловити підтримку дітям і дорослим, які мають синдром Дауна і потребують соціалізації та сприйняття у суспільстві, а також допомогти  громадській організації «ЖОГО «Діти сонця», адже виручені кошти спрямовують на її подальшу діяльність – робота психологів, придбання матеріалів для розвиваючих занять, арт-терапії, спортивний інвентар, поїздки.

Купити шкарпетки житомиряни могли за тиждень до Всесвітнього дня людей з синдромом Дауна – по місту діяло кілька пунктів, а ще під час святкового заходу в обідню пору на Михайлівській, який організував колектив міського культурно-спортивного центру, на базі якого  функціонує клуб «Пролісок», де збираються «Діти сонця».

Разом з батьками та перехожими діти із синдромом Дауна виготовляли різноманітні вироби ручної роботи, робили листівки, писали побажання захисникам, танцювали, грали ігри. Протягом години на Михайлівській звучала музика та сміх, панувала доброзичлива атмосфера, а по завершенню учасники зробили спільне фото на згадку.

За благодійний внесок від 50 гривень пропонували купити дорослі чи дитячі шкарпетки, але у скриньці можна було залишити і значно більшу суму.

В організації «Діти сонця» кажуть, що такий  захід змогли провести вперше за багато років, оскільки на заваді цьому були епідемія коронавірусу, повномасштабне вторгнення. Нині ж емоції у всіх лише позитивні і навіть думають над тим, аби збиратися у такому форматі – на вулицях міста, а не лише у підлітковому клубі, частіше, бо ж це найкраща можливість взаємодії між усіма.

Заступниця голови  ГО «ЖОГО «Діти сонця» Людмила Рибчинська, яка має дитину із синдромом Дауна,  розповіла, що разом із вихованцями раніше влаштовували свята із різними активностями та подарунками, танцювальні бали, залучали підтримку спонсорів, вони ходить у театр, заклади, прогулянки містом.  Наразі, з-поміж основних потреб – оновлення кухонного приладдя, придбання обладнання для занять спортом і творчістю, у планах поїхати і на фестиваль  за кордон, де вже вдавалося побувати раніше.

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here