Опалювальний сезону у місті та селі проходить по різному. Якщо у містах більшість житлових будівель підключені до централізованого комунального опалення, то у селах досі є велика кількість людей, які забезпечують тепло у своїх домівках за допомогою печей та грубок.
У зв’язку з цим пресслужба ДСНС у Житомирській області опублікувала перелік порад для сільських жителів, як правильно доглядати за власними печами та димоходами, щоб запобігти пожежам:
- перед початком, а також впродовж усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі – не рідше одного разу на три місяці;
- біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5×0,7 м;
- усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
- печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки (відступки).