Home Люди У маруновому береті та з колоском: ілюстрація «Житомир» від Nata. Le. ФОТО

У маруновому береті та з колоском: ілюстрація «Житомир» від Nata. Le. ФОТО

1547

Наталія Захарова малює вже багато років, закінчила художню школу, а  за освітою – вчитель образотворчого мистецтва. Має сторінку в Instagram, де за її творчістю слідкують  понад 26 тисяч підписників, і більш  відома як ілюстраторка Nata. Le.

Нині особливою популярністю користуються її патріотичні роботи та серія про українські міста. Ці ілюстрації, не приховує авторка, кардинально відрізняються від того, що створювала до війни, але саме таким чином вона намагається підтримати свою країну та співвітчизників на шляху до перемогу, поки змушена залишатися далеко від дому.

«На планшеті я малюю вже років п’ять. Малюю у різних стилях, різними матеріалами – все залежить від настрою. До  початку повномасштабного вторгнення переважно працювала із видавництвами – займалася оформленням книг. Дуже подобається фантастичний світ тварин, пташок, а також міфологія. З моїми ілюстраціями вийшло 10 чи 11 книжок. Наразі просто навіть не знаю, чи вийшла остання в Україні нормальним тиражем. Можливо, війна все ж завадила», – ділиться Nata. Le

Пригадує, як на початку березня телефоном спілкувалася із мамою, а далі розмова зайшла про те, що можна зробити для того,  аби якось підтримати у такий важкий час й інших. Саме мама  надихнула Наталію на втілення задуму ілюстрацій з містами. 

До того вже був малюнок, присвячений «Привиду Києва», а ще  – Україна в образі маленької беззахисної дівчинки, на яку направлене дуло ворожого танка, Монумент Незалежності та Софійська площа у столиці, харківський фонтан «Дзеркальний струмінь» та інші роботи із закликом до усього світу допомогти зупинити агресора та війну. 

З 21 березня одна за одною з’являлися ілюстрації «Маріуполь», «Харків», «Миколаїв», «Конотоп», «Чорнобаївка», «Ірпінь», «Чернігів», «Буча», «Суми», «Одеса», «Чорнобиль», «Херсон», «Запоріжжя», «Охтирка», «Гостомель», «Львів», «Рубіжне», «Сєвєродонецьк», «Дніпро», «Лисичанськ», «Гуляйполе», «Тернопіль», «Полтава», «Нікополь», «Оріхів», «Мелітополь», «Закарпаття», «Кривий Ріг», «Київ» і 27 жовтня – «Житомир».  Усі населені пункти зображені в образі жінок – сильних, відважних, нескорених, вольових, героїчних та незламних, з сталевим характером і пронизливим поглядом. Таких не злякати і не зупинити, вони не здаються, не поступаються і своє не віддають нікому.

«Знову ж таки, надихнули приклади моєї сім’ї, адже в нас в роду всі жінки – сильні, – продовжує Наталія Захарова. – Наразі маю 33 малюнки з містами, але буду працювати над цим проєктом і надалі. Малюю і одразу публікую, жодних заготовок нема. Все залежить від того, про яке місто у даний час більше новин в інформаційному просторі: де ведуться активні бойові дії, напружена ситуація, масовані ворожі атаки, значні втрати серед військових або цивільного населення. Також малюю на прохання підписників, які пишуть, розповідають свої історії, діляться спогадами про улюблене місто, яке зазнає ворожих обстрілів, додають світлини. Якщо в голові після цього виникає певний образ, одразу сідаю за роботу. Додатково вивчаю всю інформацію, що відбувалося у населеному пункті в період війни, перечитую історичні факти, максимально переглядаю фото і відео. На основі цього роблю ескіз і починаю малювати, але в процесі багато чого додаю чи змінюю, коли бачу, що варіант у кольорі мене взагалі не чіпляє і бажаного результату не досягнуто. На допомогу приходять мої рідні та близькі. Це найсправедливіші та найсуворіші критики, які в очі говорять свої враження від малюнку і відверто вказують на те, що потребує редагування».

Створюючи ілюстрацію «Житомир», Nata. Le. врахувала той факт, що тут дислокується славетна 95-та бригада ДШВ ЗСУ, а ще з Житомирщини родом Головнокомандувач Збройних сил України, генерал Валерій Залужний. Звідси й відповідні елементи – кітель із шевронами та маруновий берет десантників, а у зубах колосок жита. Навіть вишиванка має приналежність до регіону – цей орнамент використовувався для весільних сорочок у Житомирській області.

Ілюстраторка співпрацює із кількома  компаніями та волонтерськими організаціями, яким надає право використовувати свої роботи. Їх  розміщують на значках, чохлах для телефонів, одязі, рюкзаках, бананках, шоперах, картинах по номерах, супроводжують інформаційні матеріали  та ін. Подивитися наживо малюнки на великих банерах можна  в столиці під час безкоштовної виставки на арт-заводі «Платформа». 

Окрім міст, є ще також тематичні малюнки із зображенням волонтерів, з вдячністю польському народу за допомогу і прихисток,  до Дня Незалежності України, пес Патрон, інтерпретація ікони «Покрова Пресвятої Богородиці», «Азовсталь», Залужний на обкладинці  журналу «Time», «Бововна»,  «Котики ЗСУ», Шевченкове «Борітеся – поборете» тощо.

«Якщо це волонтерські ініціативи, то ми домовляємося працювати на безкоштовній основі, а вони потім  надсилають певні звіти. Якщо це з комерційною метою, то я отримую роялті, а також частина прибутку йде на допомогу ЗСУ чи постраждалим від наслідків війни, –  пояснює Наталія Захарова. – Окремо є ще благодійний проєкт UArdians NFT, над яким я працюю зі своєю маленькою командою, і 90% від  продажів переказуємо на рахунки Благодійного Фонду Сергія Притули та «RAZOM for Ukraine». Я знаходжуся за кордоном, тож фізично займатися волонтерською діяльністю в Україні не можу, але намагаюся підтримати хоча б інформаційно та фінансово. Певною мірою це і для свого морального заспокоєння важливо, бо відмежуватися від цих подій і новин про війну неможливо. Щодня продовжуємо робити свій внесок у перемогу і вболівати за наших захисників».  

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here