Home Люди У Житомирі діти розмалювали бліндажні діодні свічки, які учасник АТО виготовив для...

У Житомирі діти розмалювали бліндажні діодні свічки, які учасник АТО виготовив для побратимів. ФОТО

661

Від початку повномасштабного вторгнення російських військ житомирянин Юрій Лисак виготовив і відправив на фронт близько 400 бліндажних діодних свічок на батарейках. Крайню партію йому допомогли прикрасити учні 3-В класу ліцею №30. Розмальовували червоними сердечками і орнаментами жовто-блакитних кольорів, а також залишали написи-побажання  на виробах. Символічну акцію провели у День Святого Валентина і, з-поміж іншого, створили для героїв ще й «валентинки».

Діти були раді долучитися до цікавої, а головне корисної справи і намагалися передати таким чином усю свою повагу та вдячність українським оборонцям. Уже незабаром частину свічок  майстер передасть безпосередньо бойовим побратимам, з якими ніс службу в ЗСУ протягом 5 років. Іншу частину на передову із черговою допомогою відвезе волонтерка Юлія Толмачова.

Юрій Лисак – учасник АТО, який займається реалізацією різних благодійних ініціатив на підтримку військових, ветеранів війни, рідних загиблих героїв. Заснував громадську організацію «Військовий сувенір» та організовував  у місті виставки творчих робіт військовослужбовців, учасників АТО/ООС, дружин загиблих чи поранених воїнів, передавав подарунки дітям  тощо. Навесні цього року стартує його черговий проєкт, в рамках якого  навчатиме військових та ветеранів у своїй майстерні робити речі з дерева своїми руками – декоративні вироби, приладдя для дому чи кухні. Частину обладнання для цього отримав у рамках грантової підтримки ПРООН «Ветерандвіж 2.0», решту допомагають збирати небайдужі, у тому числі учасники спільноти «Вироби з дерева», яку чоловік заснував кілька років тому і нині вона нараховує понад 130 тисяч учасників з України та за кордону, які обмінюються досвідом, демонструють  свої вироби і можуть навіть продавати їх.

У свою чергу Юрій Лисак розповідає, що сам працювати з деревиною почав після звільнення з армії за станом здоров’я. Цю справу опанував самотужки, керуючись особистими вподобаннями і натхненням. Нині найбільше любить робити дитячі світильники-будиночки, органайзери для робочого столу, годинники, підставки під мобільні телефони. Ознайомитися із ними можна у нетворкінг-кафе «Лампочка» на Бердичівській, де нині дії його міні-виставка.

У період повномашстабної війни разом із друзями виготовляли буржуйки, ножі для військових, збирали, купували і передавали необхідне устаткування, продукти. Діодні свічки – один із напрямків допомоги. В їх основі – діод, бокс для батарейок, батарейки, перемикач, дерев’яний корпус та ін. Зокрема, один із майстрів, який робить дубові ламелі, ділиться із Юрієм залишками матеріалів, які чудово підходять для таких корпусів. Висота кожної свічки – 7 см. Вони зручні та компактні, можна взяти у кишеню чи рюкзак, не бояться вітру і вологи, добре освічують невеличку кімнату, можна при потребі підсвітити в окопах. Заряду батарейок вистачає на кілька тижнів, а згодом їх можна без проблем замінити.

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here