Home Війна У Житомирі студенти роблять окопні свічки для воїнів на передову. ФОТО

У Житомирі студенти роблять окопні свічки для воїнів на передову. ФОТО

967

Наприкінці літа українці почали активно збирати матеріали для виготовлення окопних свічок, які можуть забезпечити військових на фронті теплом і світлом у холодну пору. Дехто робить такі ще з 2014 року, втім, більшість взялися за справу лише зараз. В основі будь-якої окопної свічки – металева бляшанка, гофрований картон, віск чи парафін.

Поради, що і як краще використовувати, на які напрямки і у які підрозділи надсилати, а ще поділитися залишками матеріалів можна у спільноті «Окопні свічки» в соцмережі.

У Житомирі першими виготовляти свічки почала волонтерка Вікторія Боровська, а згодом підключилися й інші. Приміром, на рахунку волонтерської майстерні «Свій за свого»,  де більше 8 років плетуть маскувальні сітки та «кікімори» для потреб воїнів, вже більше 1000 таких окопних свічок. Все роблять і оперативно передають захисникам, а ті діляться схвальними відгуками. 

Завдяки окопним свічкам можна освітити чи обігріти невеличке приміщення, просушити поруч одяг, використовуючи підставку, нагріти їжу чи закип’ятити воду.

Основна вимога – бляшанки мають бути не вищі 7 см, а віск чи парафін без сторонніх домішків, адже тоді при використані виділяється неприємний запах і багато чорного диму.

У Поліському національному університеті в Житомирі 9 листопада провели майстер-клас з виготовлення окопних свічок на базі навчальної пасіки, яка функціонує вже більше 20 років. На ній не отримують продукцію у товарних кількостях, а використовують переважно для проведення занять, виготовлення наочних матеріалів та проведення наукових досліджень. В асортименті – різні сорти меду, бджолиного обніжжя, прополісу та воску, воскові свічки і медове мило.     

Ініціатива проведення подібного заходу належить колективу технологічного факультету, але її підтримали також студенти і викладачі  з інших факультетів, особисто ректор університету Олег Скидан разом із проректором  з питань економічного розвитку та безпеки Юрієм Демяненком, а ще житомиряни, які побачили  попередню інформацію у соцмережах.

У такій компанії нарізали смужками картон упоперек гофри,  шириною трохи меншою, ніж висота банки, скручували його щільно «равликом» і поміщали у  ємності, а далі все з чайника заливали розплавленим воском, який для цих потреб надав директор АФ «Бджоловод ЛТД» Юрій Кулаков. На кожній свічці фірмова етикетка  «Разом до перемоги» з лототипом Поліського національного університету.

За кілька годин вдалося зробити  200 штук. Їх, за словами Діни Лісогурської, яка очолює кафедру годівлі, розведення тварин та збереження біорізноманіття, є членом правління ГО «Фундація жінок-пасічниць»,   планують передати військовослужбовцям з 95 і 30 бригад. Робитимуть такі свічки й надалі.

До слова, 14 жовтня у Поліському національному університеті проходила акція, під час якої збирали яблука, частину з яких передали у військовий госпіталь та ВПО, а іншу – здали на переробку, а виручені кошти направили на допомогу армійцям.

Окопні свічки  наприкінці жовтня почали робити і у Житомирському державному університеті ім.І.Франка. Перша партія – півсотні свічок, уже на позиціях військових. На кожній напис  –  «Я ЖДУ ТЕБЕ З ПЕРЕМОГОЮ». Нині триває збір коштів на придбання парафіну або воску, просять приносити  бляшанки з м’ясних, рибних консерв чи корму для тварин: робитимуть наступну, вдвічі більшу за кількістю, партію свічок. Все відбувається в одній з аудиторій природничого факультету, попереднього на сторінці кафедри хімії анонсують дату і час, коли кожен може прийти і долучитися до процесу.

Нещодавно в ЖДУ ім.І.Франка зібрали кошти і закупили для оборонців дрони, тепловізор та інші необхідні речі. 

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here