Home Люди Житомирянка створює дошки, годинники, картини з епоксидної смоли. ФОТО

Житомирянка створює дошки, годинники, картини з епоксидної смоли. ФОТО

1149

Анастасія Паршина має маленьку затишну майстерню в центрі, де вже майже чотири роки створює під брендом nana.soul.art  свої  вироби з епоксидної смоли – таці, столи, картини, годинники під брендом. Каже, що за весь період таких виготовила близько тисячі. Тепер вони тішать замовників у різних куточках країни та за її межами. Її надихає природа – така ж неповторна та унікальна, як і роботи 25-річної житомирянки. У кожного з них своя історія і призначення, малюнок, фактура, форма, розмір і колір. Повторів у виробах нема, адже смола – рідкий матеріал і щоразу результат відмінний завдяки певним ефектам, що досягаються в процесі.

Анастасія з дитинства малювала, а в 13 років вирішила відвідувати заняття в художній школі. Після 9 класу – навчання на спеціальності «Декоративно-прикладне мистецтво» у Житомирському фаховому коледжі культури і мистецтв ім.І.Огієнка, де за чотири роки отримала великий багаж знань та навиків, що сприяли подальшій творчій реалізації. Саме у коледжі з’явилася потреба робити щось нове власними руками, прикрашаючи таким чином простір навколо.

Крім цього, вищу освіту здобувала заочно в Університеті Григорія Сковороди у Переяславі. Працюючи в ІТ-сфері, почала робити перші підставки під чашки, таці та інші нескладні вироби з епоксидної смоли для себе, рідних, друзів. Коли  ділилася їх світлинами у соцмережі, окрім схвальних відгуків, отримувала  ще й замовлення. 

«Спершу в мене були картини у техніці «fluid art», а вже потім я дізналася про епоксидну смолу й окремий напрям «resin art». Вирішила випробувати цей матеріал і мені дуже сподобалося. Багато експериментувала, бралася за різні замовлення, тож асортимент був досить великий – столи, підставки, картини, годинники, кухонні дошки, миски, адже хотілося спробувати все. Зараз зосередила свою увагу на годинниках, картинах і столах, – ділиться Анастасія Паршина. – Годинники доступні до замовлення розміром від 30 до 100 см. Столики можуть бути різні за розміром і формою: круглі, квадратні, обідні, журнальні. Деякі картини доходили до 1,5 метрів у довжину, тобто це все за побажанням замовника. Якось  робила величезну мапу України 130 на 85 см для військовослужбовця. Для мене  це було  символічно і відповідально водночас. Приємно, коли звертаються із проханням зробити такі значущі речі. Загалом, дизайн, розміри, кольорова гама узгоджуються в кожному випадку індивідуально. Можемо по кілька днів витрачати на  те, аби обговорити все до дрібниць. Маю бути із змовником на одній хвилі, щоб все задумане вдалося. Всі мої вироби – абсолютно ручна робота. Особисто шукаю необхідні деталі, тестую їх, обираю лише якісне, щоб виглядало гарно і слугувало довго. Помічників не маю, але у майбутньому не виключаю таку можливість, аби делегувати обов’язки із систематизації матеріалів, пакування, відправки замовлень. Зараз мені з цим допомагає хлопець, бо запакувати габаритний виріб, який навіть більший за мене, самотужки досить складно».

За допомогою смоли, барвників та каміння майстриня створює на полотні певну абстракцію, яка найчастіше повторює рельєфи гірських порід, нагадує морські мотиви – щось стале і фундаментальне. Кольори особливо насичені та виражені. Після нанесення малюнку протягом доби епоксидна смола застигає, а тоді можна внести певні корективи, підправити, де потрібно. Вже на фінальній стадії до основи, якщо це годинник, кріпиться циферблат чи інші декоративні елементи. 

Залежно від завантаженості  та обсягу робіт, термін очікування на замовлення  в Анастасії становить 7-10 днів.  Зізнається, що одне із найскладніших завдань – правильно зрозуміти замовника і зробити те, що йому точно сподобається і на 100% відповідатиме запиту. Найчастіше обговорення проходить в онлайн-режимі. 

«Смола – це речовина, робота з якою потребує особливого контролю і дотримання заходів безпеки. Я працюю у надійному респіраторі, оскільки при застиганні вона виділяє пари, які не можна вдихати. Одягаю рукавички і фартух, бо при попаданні на одяг її вже не вивести, – веде далі житомирянка. – Дуже люблю свою роботу, тому що знайшла в ній те, що захоплює і дозволяє вилити емоції,  реалізувати творчий потенціал і креатив. Розуміння, що сотні виробів прикрашають чиюсь оселю, радують власників, мотивує не зупинятися на досягнутому. Хочеться, щоб якомога більше людей дізналися про «resin art» і мали у себе вироби з епоксидної смоли, що стануть чудовим доповненням інтер’єру і вдалим подарунком з будь-якої нагоди». 

Своїм досвідом і набутими на практиці  вміннями Анастасія Паршина  ділиться з іншими – час від часу проводить майстер-класи у своїй майстерні. Під час таких заходів учасники своїми руками під керівництвом майстрині можуть зробити годинник чи картину. Крім цього, пропонує спеціальні бокси із перевіреними матеріалами та детальними відео-уроками по створенню. Розповідає, що такі набори чудово підходять для новачків, завдяки  чому вони зможуть зробити щось незвичне, а разом з тим зрозуміти, чи хочуть займатися цим надалі. 

«Запитів щодо навчання надходить багато, але не всі мають можливість особисто завітати на майстер-клас у Житомир, тому найближчим часом будуть ще бокси для створення годинників, які відправлятиму поштою. Прагну вигадувати щось таке,  щоб у будь-якій точці країни можна було спробувати попрацювати з епоксидною смолою,  втілити якусь свою ідею, – наголошує Анастасія. – Таким чином вдасться хоч трохи відволіктися від війни і подій в країні, відпочити думками, занурившись у процес, перезавантажитись, корисно провести час і навчитися чому новому. У перспективі це може стати вашим хобі чи навіть основним заняттям. Моя мета – показати, що навіть без художньої освіти, ви здатні творити прекрасне, якщо грамотно підійти до справи і отримати фахові поради й допомогу». 

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here