Своє дитинство житомирянин Сергій Іванкевич провів у селі Великий Браталів на Любарщині – часто гостював у дядька і допомагав йому випасати корів, збирати молоко, рибалив. Відтоді встиг здобути вищу освіту за спеціальністю «Товарознавець-комерсант», попрацювати менеджером з продажів і зайняти керівні посади комерційних відділів у кількох структурах. Врешті, розпочав власний бізнес у сфері міжнародного туризму та став співзасновником інших компаній.

Нині активно працює над тим, аби знайома йому мальовнича місцина на півдні Житомирщини стала своєрідним туристичним «магнітом». Вже встиг облаштувати в селі пасіку і запустити сироварню, на черзі – козина ферма. І це лише початок, адже має чимало амбітних планів. 

«У 2015 році в селі Великий Браталів Любарської селищної територіальної громади через малу кількість учнів закрили школу. Її будівля і територія навколо, що розташувалася на пагорбі біля липового гаю, – це колишня   резиденція володінь Терещенків початку 20 століття. Приблизно у той час в мене і виникла ідея  створити тут туристичну локацію із будинками для відпочивальників, оздоровчим комплексом, іншими інфраструктурними об’єктами й елементами заміського відпочинку, – пояснює  Сергій Іванкевич. – Завдяки цьому до нас зможуть приїздити люди з різних куточків  і не лише гарно та комфортно проводити час, але й  долучатися до активностей і справ, пов’язаних із життям в селі. Розвитку цього агро-туристичного проєкту  сприятимуть сироварня з великим погребом, пасіка, козина ферма та інші виробництва крафтових продуктів, як самостійні підприємства, що забезпечуватимуть фінансову складову добробуту громади».

Для Іванкевича все починалося з бджіл. Кілька років тому встановив перші чотири вулики, а тепер має більше півсотні.  Поки усіма справами на пасіці займався самотужки, але хоче розширювати асортимент виробництва, тож шукатиме помічника. Відзначає, що бджоли – захоплюючий світ порядків і законів та, водночас, ціла лінійка корисної продукції для здоров’я – мед, прополіс, пилок, гомогенат, настоянки тощо. 

Оскільки мед добре смакує з сиром, то і з цим вирішив не затягувати. Восени  2022-го було розроблено проєкт будівництва і почалися підготовчі та основні роботи, закуплено необхідне обладнання. Вже в травні цього року у сироварні було виготовлено перші сири. Поки зосередилися на твердих та напівтвердих, які мають дозрівати. Таким чино зможуть налагодити усі процеси на виробництві і поступово налагодити збут. Щоденно переробляють близько 400 л молока, з якого виходить 40 кг сиру, що одразу відправляється у погріб для дозрівання.  Найближчим часом мають з’явитися м’які сири (моцарела, братта, халумі, бринза), а також сметана і вершки.

«У серпні 2022 року я познайомився з родиною відомих сироварів з Бердянська, до яких звернувся із проханням допомогти відкрити сироварню. Заручившись їх досвідом, підтримкою рідних і близьких вже через місяць почалося будівництво нашої «Браталівської сироварні». Працюємо родинним підрядом. Управляю сироварнею я, та вже у пошуках людини, яка займе місце керівника і гідно продовжить мої напрацювання, відповідатиме за виробництво, персонал, просування і продаж продукції, – веде далі власник сироварні Сергій Іванкевич. – Тут хороша сировинна база, тому молоко купуємо у місцевих фермерів по 12 гривень за літр, у той час як заводи приймають по 7 гривень. Селяни отримують стабільний економічний дохід, а ми – смачний і якісний продукт. Власне, для натуральних сирів сировина має першочергове значення. Свої сири виготовляємо за рецептурами та технологіями європейських сироварень. В асортименті  є різні види сирів по типу гауда, качотта, сен полен, азіаго, альпи, качоковалло, канестрато, белпер кнол та інші. Це сири, які  після виготовлення мають дозрівати від трьох до 12 місяців при температурі 12-14 градусів і вологості 80-90%, тож  до продажу вони будуть доступні з вересня. Реалізувати продукцію будемо як кінцевим споживачам, так і співпрацюватимемо з магазинами та закладами харчування. Сири можна замовляти онлайн через нашу сторінку «Браталівська сироварня» в соцмережі Instagram та отримати  їх «Новою Поштою». У літній період сири доставляємо в спеціальному пакуванні з хладогентами для підтримки температурного режиму на час транспортування. Аби підкреслити автентичність продукції,  виготовляємо окремі види сирів з додаванням трав, ягід та грибів, що зростають в лісах і полях поблизу.  Оригінальні та унікальні смакові якості таких сирів відображають традиції і культуру місцевості, що відображає місцеві традиції та культуру. До слова, не тільки назва, а й логотип сироварні відображає в собі дух Любарського краю. В ньому втілено синтез дідуха (символ предка-покровителя, зачинателя роду, символ урожаю, добробуту, багатства, миру) і поліської вишиванки. У якості основного акценту напряму діяльності обрана літера «О» – своєрідна алюзія на знак торгової марки та форму сиру чи отворів в ньому».  

Наступний крок підприємця – відкриття у Великому Браталові козиної ферми і виробництво сирів із козиного молока. Між тим, хоче проводити навчальні тренінги для сільської молоді, що бажає започаткувати власну справу. На його думку, розвиток – це навчання і технології, тож варто залучати однодумців і створювати потужний економічний осередок. Усі пропозиції щодо цього уже готовий розглядати. Звертатися можна в особисті повідомлення  в Instagram.

Сергій Іванкевич зауважує, що для будь-якого бізнесу важлива інфраструктура. У випадку сироварні – дороги, по яких збирають молоко, доставляють продукцію і якими до пункту призначення діставатимуться відвідувачі. На жаль, з цим у громаді проблеми є. Спільно із головою Любарської селищної ради Володимиром Герасимчуком ведуть перемовини із обласною радою щодо питань ремонту і відновлення доріг.

Зокрема, мова йде про об’їзд селами за Чудновом, де вже більше двох років триває будівництво моста на залізничному переїзді. Ця ділянка дороги знаходиться у жахливому стані, що суттєво ускладнює транспортне сполучення Любара із обласним центром  для рейсових автобусів, особистих автівок чи вантажівок, що доставляють товари, впливаючи на логістику збуту. 

«Міжсільські дороги, по яким збираємо молоко, теж в ямах та потребують ремонту, а це все зона відповідальності обласної влади. Дуже сподіваюся, що наші численні звернення не лишаться без уваги і матимуть оперативну реакцію відповідних служб», – говорить  власник «Браталівської сироварні». 

Юлія Демусь