Home Місто 17-річний Коля з Андрушівки помре, якщо хтось йому не подарує печінку

17-річний Коля з Андрушівки помре, якщо хтось йому не подарує печінку

163

Сімнадцятирічний житель Андрушівського району Коля Кубинець знає, що буде жити тільки в одному випадку: якщо раптово загине людина зі здоровою печінкою. І тоді його печінку пересадять Колі. Причому донор потрібен найближчим часом, інакше Коля просто не дочекається рятівної пересадки. Вся його сім’я завмерла в очікуванні… чужої смерті. Це страшно, але така ціна Колиного життя. Про це пише «Ехо».

Дванадцять з 17-ти прожитих років Коля бореться за своє життя. Все почалося з онкологічного захворювання печінки. Хлопчик пройшов хіміотерапію, і хвороба на якийсь час відступила.

А потім пухлина з’явилася знову.

Тоді хлопчикові пересадили шматочок печінки його батька. Печінка прижилася, і все було б непогано, однак незабаром з’ясувалося, що дитина заражена гепатитом В. На якому етапі це відбулося, тепер сказати складно, однак гепатит за наступні 7 років життя просто «з’їв» його печінку.

Тепер Колі необхідна трансплантація чужої печінки, тобто від мерця. В Україні таку операцію йому зробити не можуть, тому батьки домовилися з клінікою в Білорусії.

І хоча Міністерство охорони здоров’я України за законом зобов’язана виділити гроші на проведення такої операції, процес оформлення всіх паперів і, головне, надходження самих грошей можуть затягнутися на роки. Але пацієнт не може стільки чекати трансплантації і просто помре.

Та й закордонні клініки, де громадянам України можуть провести трансплантацію, не влаштовує багаторічне очікування грошей від української держави за проведену операцію. Про це розповіла Жанна – мама Колі Кубинця.

Коли жінка приїхала в мінську клініку на переговори, їй чітко сказали: нам не потрібні гарантійні листи про оплату від Міністерства охорони здоров’я України, привезіть всю суму готівкою, і тоді ми приймемо вашу дитину. Справа в тому, що Україна ще не розрахувалася за операції, проведені клінікою за кілька попередніх років.

Ціна операції для Колі була відразу обумовлена – 55 тисяч доларів. Оскільки у сім’ї не було таких грошей, до збору коштів підключилася Житомирська обласна благодійна організація допомоги онкохворим дітям «Разом до життя».

– Протягом півроку ми збирали гроші для Колі, – розповідає голова правління цієї благодійної організації Людмила Свобода. – За цей час вартість операції в білоруській клініці виросла від 55 до 104 тисяч доларів.

– В Україні далеко не досконала законодавча база, що стосується проведення пересадки органів від нерідного донора, – пояснює головний хірург області Віктор Лучків. – По суті дозволена тільки пересадка від родича родичу. Але таких випадків дуже мало, оскільки органи повинні підходити за багатьма показниками, і органи рідних людей не завжди можна використовувати для пересадки. Якщо в інших країнах існує так звана «презумпція згоди», тобто кожен громадянин країни заздалегідь згоден на те, щоб його органи були використані для трансплантації в разі його раптової смерті, наприклад, при автокатастрофі, то в нашій країні такого немає.

Щорічно в Житомирській області 500-600 чоловік вмирають від цирозу печінки. Хоча більшість із цих людей могла б врятувати пересадка донорської печінки. Близько ста чоловік кожен рік потребують пересадки нирки (включаючи тих, хто перебуває на гемодіалізі). Чимало й тих, кому потрібна трансплантація серця і кісткового мозку. Вартість таких пересадок обчислюється сотнями тисяч доларів. І якщо хворі не зможуть самі зібрати потрібну суму або знайти спонсора, вони в більшості випадків приречені.

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here