Home Місто «АТБ та багатоповерхівки на Київській, 6 бути не може», – Сухомлин. ФОТО

«АТБ та багатоповерхівки на Київській, 6 бути не може», – Сухомлин. ФОТО

269

Аби розібратися у ситуації, що склалася навколо земельної ділянки за адресою Київська, 6, міський голова Житомира 4 липня скликав прес-конференцію.

Нагадаємо, що восени 2014 року представники громади міста разом із активістами демонтували там конструкцію майбутнього супермаркету АТБ і відтоді між ними тривають суди.

Кілька тижнів тому волонтери й активісти прибрали ділянку і провели підготовчі роботи для облаштування там скверу Героїв України. Інформацію про це поширювали у ЗМІ та соцмережах, де користувачі у коментарях переважно схвально відгукувалися про цю ініціативу.

У проекті скверу центральне місце займає фонтан у вигляді маку, поряд дитячий майданчик, місця для відпочинку, лавки та алеї.

Втім, 29 червня на ділянці з’явилися чоловіки у військовій формі, представившись «айдарівцями» розмістили там вагончик, обнесли усе зеленим парканом і таким чином заблокували подальші роботи активістів.

За  їхньою інформацією, на цьому місці мають збудувати багатоповерхівку, а 10 квартир віддати учасникам АТО. Конфлікт між активістами й «айдарівцями» продовжувався кілька днів, а 3 липня під час акції на підтримку скверу, на Київську, 6 навіть викликали поліцію. Ті, за словами активістів, поспілкувалися з «айдарівцями», які цілодобово перебували на ділянці, і з’ясували, що вагончик для їх потреб надала «Інспекція з блогоустрою», а самі військові відстоюють інтереси міської влади.

Сергій Сухомлин під час зустрічі 4 липня усе це спростував. Для цього зателефонував очільнику «Інспекції», а потім той особисто запевнив, що ніяких вагончиків ніхто нікому не давав.

Міський голова також зауважив, що «Айдар» використовують задля охорони ділянки. Хлопців найняли поки ще власники ділянки, які спробували тут звести маркет. На запитання «Від кого треба охороняти цю ділянку?», Сухомлин відповів активістам – «Від вас». На його думку, представники АТБ зрозуміли, що мають усі шанси втратити землю, якщо там зроблять сквер, тож вдалися до радикальних дій.

Розмова між міським головою та активістами набула дещо іншого характеру, коли у неї втрутилися саме «айдарівці», що також завітали на прес-конференцію.

«Не дозволимо, щоб ви хороводили у нашому місті», – з порогу заявили вони активістам. Закиди про те, що їх найняли зі сторони АТБ чи міської влади, чоловіки у формі не спростували і не підтвердили, натомість перейшли на особисті образи до волонтерів і присутніх у залі учасників АТО, що представляли ветеранські організації.

Врешті міський голова спробував кілька разів зупинити сварки, наголошуючи, що багатоповерхівки, як і АТБ, на ділянці за адресою Київська, 6 бути не може. Він також порадив переглянути генплан міста, де на перехресті Київської-Театральної  ділянка зазначається  саме як сквер.

 

«Я не проти, щоб на цьому місті був сквер і не проти ініціативи активістів, але так не робиться.. Добре, що громадські організації проявили ініціативу, але вона не була узгоджена ні з ким, – каже Сухомлин. – Я не відмовляюся від своїх слів, що таку справу треба довірити професіоналам – архітекторам. Також, зважаючи на економічну ситуацію, навряд чи у найближчі пару років знайдеться інвестор, який побудує там адмінбудівлю на кілька поверхів, щоб завершити архітектурний ансамбль кварталу. Тому сквер – це найкращий варіант, але до цього питання має долучитися громада міста, професіонали. Я не зацікавлений у цих внутрішніх розбірках Поки я бачу кілька варінатів розвитку подій: від кожної групи буде кілька представників, з якими ми поспілкуємося. Далі працюватимемо над тим, щоб повернути цю ділянку в комунальну власність міста, прийматимемо усі проекти до розгляду для подальшого використання ділянки. Восени у нас буде голосування в місті по бюджету участі, тому окремим питанням ми можемо винести саме питання про ділянку на Київській».

 

Сухомлин звернув увагу, що тривалий час, поки були певні обговорення, акції, зустрічі навколо ділянки екс-АТБ, «айдарівці» не були помічені і лише зараз чомусь вирішили так активно наполягати на тому, що саме на цьому місці має бути житловий будинок із квартирами для військових.

Водночас він нагадав, що у місті є спеціальна комісія, яка займається питанням надання житла учасникам АТО й родинам загиблих. Порадив «айдарівцям» і усім, хто має право на отримання квартир, вирішувати усе законним шляхом.

«Викличемо поліцію і виведемо з ділянки усіх, бо не буде такого, що кожен збиратиме свою групу і шантажуватиме своїми вимогами», – врешті сказав міський голова.

Юлія ДЕМУСЬ


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here