Home Місто До кінця тижня на Землі очікується магнітна буря

До кінця тижня на Землі очікується магнітна буря

186

До кінця поточного тижня, а саме 4-5 серпня на Землі триватиме магнітна буря, викликана спалахом на Сонці, що стався сьогодні, повідомляє керівник центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і розповсюдження радіохвиль (ІЗМІРАН) Сергій Гайдаш.

"Двадцять сьомого липня був спалах класу M.9, і сьогодні був спалах класу M.3. Причому якщо перший спалах був дуже коротким – він тривав всього 8 хвилин, то другий продовжується досі, і він супроводжувався викидом сонячної плазми, спрямованим в тому числі і в наш бік", – сказав Гайдаш.

Спалахи на Сонці  залежно від потужності рентгенівського випромінювання поділяються на п’ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановатт на квадратний метр. При переході до наступної літери потужність збільшується в десять разів.

"Десь у кінці дня 4 і 5 серпня очікується мала магнітна буря, хоча вона може стати і великою", – зазначив співрозмовник агентства.

Він пояснив, що таке підвищення активності, яке почалося з 26 липня, нормальне для нинішнього періоду життя Сонця. Швидкість корональних викидів, що супроводжували спалах, за його словами, досягла 1,1 тисячі кілометрів на секунду.

Нагадаємо, наприкінці червня британські вчені попередили про те, що в найближчі 18 місяців на Землі відбудеться найсильніша за останні 150 років магнітна буря, викликана масштабними спалахами на Сонці.

За матерiалами: Корреспондент
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here