Home Місто Фахівці розповіли, як уникнути підробок при купівлі насіння

Фахівці розповіли, як уникнути підробок при купівлі насіння

125

З початком весни розпочався сезон масової реалізації насіння овочевих та баштанних культур, кормових корнеплодів, квітів на ринках та в спеціалізованих магазинах Житомирської області. Працівники відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпрожспоживслужби в Житомирській області надають роз’яснення та декілька порад, як уникнути придбання неякісного насіння та садивного матеріалу.

Необхідно зазначити, що вимоги до фасування, пакування, маркування, правила приймання, заготівлі, транспортування та зберігання насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів, а також порядок його документального оформлення, призначеного для реалізації в оптовій та роздрібній торгівельних мережах регламентуються в ДСТУ 6006:2008 «Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів. Пакування, маркування, транспортування та зберігання».

Як же обрати якісне насіння та на що слід звернути увагу ?

– Насамперед потрібно пересвідчитись у наявності в продавця супровідних документів, що засвідчують сортові та посівні якості партій насіння, а саме Довідок про сортові та посівні якості насіння (Додаток И) відповідно до ДСТУ 6006:2008. Супровідні документи повинні зберігатись за місцем здійснення торгівлі та пред’являтися споживачеві на його вимогу.

– Необхідно звернути увагу, що строк чинності документів, які зазначені у вищезазначених Довідках щодо посівних якостей насіння становить 12 місяців, а на насіння в герметичній тарі – 24 місяці.

– Варто звертати увагу на те, що дані партії насіння, зазначені в супровідних документах, повинні відповідати інформації, яка зазначена на пакетах. Згідно з п.8.5 ДСТУ 6006:2008 на пакеті з фасованим насінням, яке призначене для роздрібної торгівлі, вказують:

– назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця, тощо;

– назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння;

– №ліцензії;

– культуру, сорт, гібрид, масу, або кількість насінин в пакеті, шт.;

– номер насіннєвої партії, рік урожаю, схожість;

– документ на насіння (назва, №);

– коротку інформацію про культуру (сорт, гібрид, поради щодо вирощування).
Зазначені показники безпосередньо можуть наноситись на спожиткову тару методом механічного чи ручного штампування.

Фарби, якими наносять маркування,не повинні осипатися, бруднити руки.

– Рекомендуємо зберігати фіскальний чек (квитанцію) на придбане насіння та пакети з-під використаного насіння (важливо при розкритті пакета не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії).

– Якісне насіння краще купувати в спеціалізованих магазинах, ніж у невідомих осіб на ринках.

У разі виникнення питань, звертайтесь за консультацією до відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області за телефоном (0412) 43-40-48 та за адресою м.Житомир, вул. Гагаріна, 55

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here