Home Місто Колишні вихованці ”Лісової казки” не хочуть згадувати про своїх ”родичів”

Колишні вихованці \”Лісової казки\” не хочуть згадувати про своїх \”родичів\”

154

Історія 13 -річної дівчинки, яка завагітніла від батька – вихователя, стала шоком для соціальних служб Житомирської області, а коли пролунав судовий вирок – і для всієї України, – пише "Комсомольська правда". Зразковий будинок сімейного типу, зразкові батьки – і раптом такий скандал! Зараз 52 -річний Василь Їжак засуджений до восьми років позбавлення волі, його колишня малолітня наложниця – ми назвемо її Галиною – поєднує навчання і материнство. Начебто все розставлено по своїх місцях. Але не дає спокою думка: чи можна було цьому запобігти?

"НЕ ХОЧУ БУТИ, ЯК МОЯ МАМА"

Зараз Галя живе в сім’ї практикуючого психолога Людмили Добржанської. Нова мама опікає і дівчинку, і її доньку , якій скоро виповниться рік.
– Галочка вже адаптований дитина, – каже Людмила Іванівна. – Вона поступово забуває весь той кошмар, який пережила в своїй попередній сім’ї, під час суду і слідства. В одязі віддає перевагу яскравим, а не сірим  тонам. У неї з’явилися подружки…
 
Вагітність 13 -річної дівчинки виявили у Франції, куди Галю відправили на канікули. Сім’ю, в якій вона гостювала, стривожив роздутий животик підлітка. Пізніше з’ясували, що дівчинка вагітна на п’ятому місяці .
 
– У пологовому будинку Галі запропонували відмовитися від дитини. Але дівчинка сказала: "Ні! Я не хочу бути такою, як моя мати!" – Згадує Людмила Іванівна.
 
Галина навчається в звичайній школі Житомира в 9 -му класі. Після уроків мчить додому – годувати доньку грудьми. Точні науки даються їй з труднощами, але зате у маленької мами є дар творчості. Вона ліпить з глини чудові фігурки ангелів і мріє стати перукарем.
 
– Знаєте, вона вже досить вдало робить зачіски всій жіночій половині нашої великої родини, – посміхається господиня дому. – Вона дуже добра , слухняна дитина. І за характером довірлива. Дівчинка категорично проти, щоб до неї приїжджав хтось із її колишньої прийомної сім’ї, правда, нічого поганого про колишніх батьках не говорить.
 
ЗРАЗКОВА СІМ’Я
 
У будинку сімейного типу "Лісова казка" в селі Карвинівка Галина з’явилася за рік до скандалу, коли її матір – п’яничку позбавили батьківських прав. Прийомні батьки – колишній завклубом Василь Їжак і його дружина Тетяна мали найкращу репутацію. У 2005 році вони взяли на виховання двох дівчаток. Одну удочерили, над іншою оформили опіку, а потім стали приймати під своє крило сиріт. У 2007 -му Василя з Тетяною Міністерство у справах молоді і сім’ї нагородило почесним знаком та грамотою . У 2009 році сім’я стала переможцем обласного конкурсу народної творчості "Квітуче Полісся".
 
Це була унікальна сім’я. Діти, що потрапили сюди з інтернатів і неблагополучних сімей, оживали буквально за місяць. Дівчатка з мамою Танею займалися художнім рукоділлям , випічкою. Хлопчики з татом Василем робили в ще толком не добудованому будинку всі оздоблювальні, слюсарні та столярні роботи.
 
Їжаки тримали велике підсобне господарство, город, сад. На столі у дітей продукти були тільки свої, натуральні. А на зиму Тетяна закривала стільки консервації, скільки не було ні в одному супермаркеті селища Романів.
 
– Коли я дізналася, що сталося в родині моїх улюблених Їжаків, плакала кілька днів поспіль, – зітхає завідуюча центром соціальних служб Романівської адміністрації Галина Левкович.

НА СКАРГУ УВАГИ НЕ ЗВЕРНУЛИ
 
… Дізнавшись про вагітність дитини, французи посадили дівчинку на літак і відправили в Україну. Коли застпник начальника служби у справах дітей Житомирської обладміністрації Олена Саковська зустріла дівчинку, то відразу ж почала її розпитувати: від кого? Галя висунула кілька версій: хуліганисті хлопчики, випадковий перехожий …
 
Дівчинку помістили до притулку, міліція почала слідство. Тут і з’ясувалося, що батько майбутньої дитини не хто інший, як Василь Їжак, якого Галя називала "татом ".
 
У суді Василь виправдовувався: відбулася, мовляв, прикра помилка. Приліг на диван, заснув, прокинувся – поруч жінка. Вирішив, що дружина, ну і … Лише потім виявив, що мав справу не з 50-річною " мамою Танею ", а з " донькою Галею ". А потім, виходило за його словами, дівчинка стала сама його переслідувати. Зв’язок між вихователем і вихованкою була не раз, і це підтверджують в міліції.
 
Зараз Василь чекає апеляції на вирок суду, який вважає занадто суворим.

А ще одна колишня вихованка "Лісової казки"  розповіла в суді , що " тато Вася " і до Галі не був зразком моралі. Швидше навпаки …
 
– У нас було заведено, що кілька разів за ніч батько – вихователь обходить кімнати дітей, перевіряючи, чи все на місці, – згадує вихованка Наташа. – Коли він приходив до мене, то масажував груди, ноги, запитував: незаймана чи. Мені було неприємно, страшно, і я розповіла про ці візити подрузі Маринці (імена дівчат змінені з етичних міркувань). Запитала, що робити. Та відповіла, що не знає, але в будь-якому випадку нічого не можна говорити мамі Тані. Марина свого часу, виявляється, поскаржилася на домагання "тата", за що мама Таня обізвала її нехорошим словом і вигадницею.
 
Наташа згадує, що написала заяву начальнику служби у справах дітей Романівської районної адміністрації Валентині Данилевич з проханням перевести її в іншу , нехай не зразкову сім’ю. Але заяву не прийняли ( як виправдовувалися потім чиновники, дівчинка не вказала причину, а оскільки вона поміняла вже кілька будинків, то її просто порахували скандалісткою ). Тоді Наташа, що стала вже студенткою Житомирського медколледжу, просто перестала приїжджати на вихідні в Карвинівку. Розгнівані батьки примчали самі – висловили все, що думають про невдячну вихованк, забрали стипендію – нібито держава не доплатило їм за утримання дитини, а заодно посуд і консервацію, зібрані дівчинці для самостійної студентського життя. Наташа каже, що у відповідь випила жменю таблеток заспокійливого … Спасибі, відкачали.
Заступник начальника служби у справах дітей Житомирської обладміністрації Олена Саковська: "Дівчинка не відразу зізналася, хто батько дитини ".

 

НАМАГАЮТЬСЯ ЗАБУТИ МИНУЛЕ
Зараз Наташа закінчує коледж і намагається забути минуле як страшний сон. Старша подружка Марина вийшла заміж і теж якомога рідше згадує "Лісову казку". Дитячий будинок розформували. При мамі Тані, яка розлучилася з чоловіком, залишилися дві перші дівчинки. Нічого пояснювати вона не хоче :
– Нічого не знала, не чула. У мене було господарство, корова і 10 дітей …
 
Чиновники Романівської держрайадміністраціі, в чиї обов’язки входить контроль будинків сімейного типу, теж не бажають міркувати про те, як прогледіли в зразковому вихователі педофіла. З перевірками ходили – все було добре. А вже як вийшло, так суд винного покарав .
 
А Галя вчиться бути мамою, хоча зізнається своїй новій виховательці , що з маленькими дітьми дуже складно.
 
– Я втішаю її, кажу, що з дорослими ще складніше, – розповідає Людмила Добржанська .
 
На питання, що буде з дівчинкою після повноліття, вона відповідає, що за Галею числиться частина будинку, яка їй перейшла від родичів, але в якому будинок стані і чи можна там жити – невідомо. Тому Людмила вже вирішила, що прийомна дочка і прийомна внучка залишаться з нею стільки, скільки самі захочуть.


 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here