Home Місто Місяць після забруднення Тетерева: воду не очистили, річку не зарибнили, йдуть суди....

Місяць після забруднення Тетерева: воду не очистили, річку не зарибнили, йдуть суди. ФОТО

1251

Через місяць після викиду сотень тисяч тонн стоків у Тетерів внаслідок аварії 6 серпня ситуація з річкою не змінилася.

На місці забруднення вода й досі зелена. Біля річки сидять рибалки.

Перший житомирський запитав у водоканалу, чи планують проводити заходи з очищення та зариблення. На підприємстві відповіли, жодних заходів не проводили, бо справа нині в суді. Також наразі не беруть проби води на місці викиду, це робили тільки в перші дні. Загалом водоканал не визнає своєї вини.

“Усі матеріали стосовно аварії на ГКНС передані до Національної поліції. Відповідно, відповідальність за забруднення природних ресурсів буде нести особа чи організація, визнана винною судом.

Вини водоканалу у затопленні насосної станції стоками немає: усі працівники підприємства під час стихійного лиха, яке призвело до аварії, діяли злагоджено та професійно”, – зазначили в пресслужбі.

Раніше мер міста Сергій Сухомлин повідомив, що Водоканал зарибнить річку білим амуром на 500 тис. грн.

8 вересня в екоінспекції Поліського округу повідомили, що проведуть позапланові перевірки на підприємствах-забруднювачах води. Список 507 таких підприємств вже підготували.

На Житомирводоканалі додали, що наразі підприємство не здійснює скид неочищених стоків та посилено працює над реконструкцією ГКНС:

“Фахівці підприємства розробили комплекс додаткових заходів, які дозволять убезпечити від подібних ситуацій: збільшено кількість людей, які цілодобово перебувають на насосній станції та контролюватимуть всі процеси; добудовано та укріплено стіну, яка слугує межею розподілу між функціонуючою частиною ГКНС та тією, на якій наразі тривають роботи з реконструкції. У ході проведення робіт з технічного переоснащення ГКНС, побудовано трансформаторну підстанцію, встановлено нові шафи керування, відбувається заміна колекторів, засувок та встановлення насосних агрегатів”.

Через місяць підприємство планує ввести шість насосних агрегатів замість трьох нині діючих.

Водоканал і далі стверджує, що причиною всьому стали опади – 9,9 мм:

“6 серпня сталася аварія на ГКНС: унаслідок значної раптової кількості опадів (згідно із довідкою Житомирського обласного центру з гідрометеорології — 9,9 мм) насосне обладнання не впоралося із надходженням стічних вод, що призвело до затоплення машинного залу та виходу із ладу усього обладнання”.

Читайте також: Не дощ: Сухомлин назвав головну причину аварії на водоканалі

Нагадаємо, внаслідок екологічного лиха на Тетереві масово загинула риба, упав рівень кисню, вода стала забрудненою кишковою паличкою.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here