Цьогорічний коростенський Фестиваль дерунів, що проводиться уже шостий рік поспіль, обіцяє відвідувачам та учасникам чимало подій, що відбудуться вперше.
Про це Укрінформу повідомила начальник відділу міської ради Наталія Чижевська.
"Нового цьогоріч буде доволі, хоч рекордів бити не збираємося – поки що зупинимося на досягнутих. Фішка нинішнього фестивалю – "школа дерунярства". Оскільки він міжнародний, то ми взяли за основу відоме ірландське прислів’я: хто не вміє пекти дерунів, той не зможе вийти заміж. Через те дівчата, які хочуть вийти заміж, повинні пройти цю школу і отримати відповідний диплом. Разом з тим, наречені, які одружуються в цей день, теж будуть проходити навчання, щоб бути гарною дружиною", – розповіла Чижевська.
За її словами, на шостому фестивалі буде представлено декілька нових видів дерунів. Їх пектимуть міські ЖЕКи, а відвідувачі смакуватимуть деруни "ЖЕКівські" або "Комунальні". Моряки з катера "Коростень" спеціально їдуть на фестиваль, аби приготувати деруни під назвою "Севастопольські моряки". Військовослужбовці з коростенської військової частини, які прибудуть з польовою кухнею, запропонують деруни "Солдатські". Напевно, не захочуть "пасти задніх" у дерунярському змаганні й представники кулінарних технікумів з Вінниччини, Рівненщини, Житомирщини та Київщини, які пектимуть "Студентські" деруни. Зі своїми варіаціями страви, спеченої за традиційними місцевими рецептами, будуть представлені більшість районів Житомирщини.
Чижевська зазначила, що коростенський фестиваль практично відразу отримав статус міжнародного. "За доброю традицією, в ньому беруть участь норвежці, поляки, англійці. Щороку бере участь Білорусь. Тепер запросили ще й Францію", – каже Чижевська.
Коментуючи підготовку міста до заходу, представниця міськради повідомила, що всі заклади харчування готові до прийому гостей. "Купити комплексний обід не буде проблемою, але не бачу в тому необхідності. Ще ніхто не поїхав з нашого фестивалю голодний. Звичайно, деруни – це основна страва заходу, і їх будь-хто може наїстися досхочу! Але до дерунів ще подаються усілякі бутерброди, а цього року буде готуватися і поліська чорна юшка, густо зварена на грибах", – поділилась кулінарними секретами Чижевська.
Вона також зауважила, що всі готелі міста "забиті" на день фестивалю ще з липня місяця. Однак, гості зазвичай їдуть за туром вихідного дня, тому немає особливої потреби влаштовуватися на ночівлю. Ціна туру в київських фірмах становить від 230 до 290 грн, у житомирських – від 90 до 150 грн. Туристи мають можливість відвідати військово-історичний комплекс "Скеля", розташований у міському парку ім. Островського, де традиційно і відбувається фестиваль.
Кияни при бажанні можуть самотужки дістатися до Коростеня, сівши на ст. "Святошин" в електричку прямого сполучення або на маршрутку, яка відходить з цієї ж станції. "Але хочу попередити, що виїхати в цей день дуже важко, бо багато хто прямує до нас", – зазначила Чижевська.
Кожен попередній Фестиваль дерунів мав свою цікавинку. На першому дійстві, що відбулося 27 вересня 2008 року, спекли дерун-гігант завтовшки 5 сантиметрів. Довжина смачного велетня, що одразу ж потрапив до Книги рекордів України, сягнула 2 м 40 см, ширина – 1 м 14,5 см, вага становила 117 кілограмів. Під час другого фестивалю в Коростені відкрили пам’ятник улюбленій українській страві. На третьому фестивалі коростенці побили власний рекорд з випікання деруна-гіганта – місцеві кулінари спекли найбільший дерун у світі вагою 136 кг. Четвертий фестиваль запам’ятався усім людям на прізвище Дерун, адже вони були почесними гостями заходу. Торішній п’ятий Фестиваль дерунів відбувався перед виборами до Верховної Ради, тому його організатори вирішили провести "Дерунярські вибори". Цьогорічне шосте свято дерунів, що відбудеться у Коростені 14 вересня, за словами організаторів, теж обіцяє туристам чимало розваг, зокрема – не обійдеться фестиваль без традиційних уже конкурсів, таких як метання дерунів у миску зі сметаною та закидання конкурента дерунами.