Home Місто На Житомирщині взялися за відновлення пошкодженого бурштинокопачами лісу

На Житомирщині взялися за відновлення пошкодженого бурштинокопачами лісу

154

В державних лісогосподарських підприємствах, ліси яких постраждали в результаті незаконного видобутку бурштину-сирцю, розпочато роботи щодо відновлення пошкоджених лісових ділянок.

Про це повідомляє прес-служба ЖОУЛМГ.

Наразі проводиться обстеження насаджень, прилеглих до порушених внаслідок незаконного видобування бурштину земель, з метою планування санітарно-оздоровчих заходів. Лісівники мають встановити в натурі межі, визначити загальну площу та обсяги робіт з кінцевим етапом – лісовідновлення.

Після цього будуть складені дефектні акти на обсяги робіт по однотипних ділянках на всю площу, на основі яких проектно-дослідний інститут лісового господарства «Укрдіпроліс» розробить проект-завдання на проектування відновлювальних робіт.

Нагадаємо, що внаслідок незаконного видобування бурштину пошкоджено майже 200 га земель лісогосподарського призначення держлісфонду області, розмір шкоди, заподіяної лісу, становить фактично мільйон гривень.

Науковці ж зауважують, що вирубка лісових насаджень в північиних районі нашої області внаслідок незаконного видобування бурштину привела до деградації земель. Перемішування грунту, утворення ям, знищення живого надгрунтового покриву, зміна водного режиму (заболочення) та фізико-хімічних властивостей грунту, вимивання на поверхню грунту материнської породи в результаті роботи мотопомп на глибині 10 і більше метрів, в якій можливий вміст надлишкової кількісті токсичних для рослин солей, пригнічує подальший ріст лісу й вимагає ще й додаткових лабораторних досліджень грунту.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here