Home Місто На Житомирщині є безкоштовні сироватки від ботулізму

На Житомирщині є безкоштовні сироватки від ботулізму

139

Житомирщина має запас сироваток, які застосовуються при лікуванні ботулізму. В області зберігається 8 доз препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину.

Про це повідомляють в управлінні охорони здоров’я ОДА.

За інформацією управління, вперше до Житомирщини прибули 9 флаконів ботулінічних антитоксинів канадського виробництва вартістю близько 870 тис. грн, які закуплені за державні кошти.

Одну із них вже направили для хворої у Любарському районі, де працівники районного відділення ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗУ» підтвердили випадок захворювання на ботулізм.

Як повідомляють в управлінні, раніше хворі на ботулізм самостійно шукали та за власний кошт купляли сироватки проти ботулізму. Ці сироватки необхідні для успішного лікування хворих на ботулізм. Адже чим раніше пацієнту введуть «протиотруту», то менше ризиків є для здоров’я, ускладнень і незворотніх наслідків.

Ботулізм – це харчове отруєння. Хоча збудники постійно перебувають в ґрунті і утворюють надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори (форма існування бактерій), шанси заразитись ним через рани вкрай низькі (хоча й не нульові). Рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко. Збудник ботулізму «живе» у ґрунті, але в організм найчастіше потрапляє разом із їжею – в’яленою або копченою рибою чи домашніми консервами. Ви не впізнаєте заражені ботулотоксинами продукти за смаком чи кольором – одна з найсильніших у природі отрут не змінює смак і вигляд їжі.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here