Home Місто Нікітін сміявся з екологічної катастрофи на річці Тетерів – екоінспекція

Нікітін сміявся з екологічної катастрофи на річці Тетерів – екоінспекція

1206

Під час засідання постійної комісії Житомирської обласної ради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів у вівторок, 28 вересня, обговорили кричуще питання забруднення річки Тетерів нечистотами КП «Житомирводоканал».

«Підприємство згідно правил технічної експлуатації, згідно статуту, Водного кодексу, повинні повідомляти нам про будь-які аварійні ситуації, які склалися у них на підприємстві протягом 1 години. У нас було 5 таких фактів, починаючи з 27 червня 2021 року, жодного разу підприємство нас не повідомило», – розпочав т.в.о. начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Євген Медведовський.

За його словами, директор «водоканалу» Андрій Нікітін, перекладає провину на будь-кого і уникав відповідальності за екологічну катастрофу вчинену підприємством:

«Ми викликали директора підприємства, бо він несе повну відповідальність за стан справ на “водоканалі”. Людина почала писати, що він не вбачає там своєї провини, що мережі старі, і що він звертався до ОДА та обласної ради, і йому всі відмовили, що всі погані. По сьогодні він (Андрій Нікітін, – авт.) не з’явився, і ми робили декілька викликів щодо притягнення його до адміністративної відповідальності, людина повністю переклала свою відповідальність на посадових осіб області, на губернатора, і так далі…».

До сьогодні Андрій Нікітін уникає контактів. За словами міського голови Сергія Сухомлина, директор підприємства на лікарняному.

Загалом, за підрахунками Держекоінспекції, у річку Тетерів було скинуто тисячі метрів кубічних нечистот. Були значні перевищення по забруднюючим речовинам, зокрема аміаком та фосфатами. Загинули тисячі особин різного виду риби. Проте поки що винних – немає, а місто відмовчується.

«Ми звернулися до обласної прокуратури, ще по першому випадку. Було відкрито кримінальне провадження, проте там йдеться лише про штраф, але у частині другій прописано, що якщо нанесено значну шкоду для екосистеми, то там передбачається відповідальність від 3-5 років, бо більш обтяжуючі обставини. Ми зверталися і до голови міста, щоб вжили заходів реагування, бо вони є власниками цього комунального підприємства», – зазначає Євген Медведовський.

Він також поділився особистими враженнями від першої наради щодо нечистот, коли директор «водоканалу» сміявся з ситуації, а не думав про її вирішення:

«… коли була перша нарада щодо нечистот, Нікітін прийшов, сидить, у нього все добре… він сидить і сміється з цієї всієї ситуації, і на цьому все закінчилося. Йому смішно…».

Крім того, під час комісії неодноразово йшлося про те, що Андрій Нікітін давав вказівки не розповсюджувати інформацію про скиди, і не повідомляти про це екологам.

За словами представника ГО «Захист води та риби» у Житомирі Дмитра Бобра, вирішення ситуації з «водоканалом» – нагальна потреба, а не будівництво скверів і пам’ятників:

«… зараз в Житомирській області немає більшої проблеми, ніж ситуація з водоканалом, і в той же час, виділяються кошти на реконструкцію скверу, пам’ятники, і при тому всьому, у нас лайно щодня витікає в річку. Пан Кондратюк (заступник міського голови, – авт.) виступає, каже що вже все з річкою добре, я їду туди, там все до верху брюхом плаває, річка смердить, і фактично, цю річку знищено».

Дмитро Бобер зазначає, найгірше – це те, що громадськість не ставили до відома, люди продовжувати ловити рибу та купатися в нечистотах.

Після обговорення, комісія дійшла висновку, що необхідно порушувати кримінальну справу проти Андрія Нікітіна, тоді слідчий може подати в суд і за своїм дорученням зняти його з посади на час слідства. Також депутати звернулися до мера Житомира Сергія Сухомлина, аби він вжив заходів щодо ситуації з нечистотами.  

 Нагадаємо, за минулі два місяці водоканал 5 разів зливав неочищені стоки у Тетерів.

Читайте також: Активісти наполягають на звільненні директора водоканалу, мер каже, що той на лікарняному

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here