Home Місто Новий вірус через Facebook атакує українських користувачів

Новий вірус через Facebook атакує українських користувачів

125

 Фахівці антивірусної компанії ESET виявили вірус, який поширився серед українських та російських користувачів сегменту популярної соціальної мережі Facebook, повідомили  у прес-службі компанії.

За даними ESET, найбільшого поширення вірус під назвою Win32/Delf.QCZ набув серед українських користувачів – їх 39% від загальної кількості. Слідом іде Росія з 19%, на Білорусь припало 9% випадків виявлення вірусу. Крім того, в першій десятці країн, де зафіксували багаторазову появу нового вірусу, виявились Таїланд, Словаччина, Чехія, Сербія, Ізраїль і Малайзія.
 
У компанії не повідомляють точну кількість випадків виявлення або зараження цим вірусом, однак директор Центру вірусних досліджень і аналітики компанії Олександр Матросов повідомив, що мова йде про десятки тисяч випадків виявлення даної шкідливої ??програми.
 
Новий вірус поширюється через чат Facebook: користувач отримує повідомлення з посиланням нібито від одного зі своїх друзів. Посилання веде на сторонній сайт, з якого автоматично скачується вірусна програма. Залежно від модифікації цієї троянської програми, наслідки зараження можуть бути різними: антивірусні фахівці заявляють, що за допомогою даного шкідливого програмного забезпечення (ПЗ) хакери можуть викрасти як паролі та логіни від соціальних мереж, так і фінансові кошти користувача з систем дистанційного банківського обслуговування, а також іншу персональну інформацію. Крім того, Win32/Delf.QCZ може заблокувати антивірусний захист на комп’ютері користувача, якщо він не був вчасно оновлений.
 
Фахівці компанії ESET рекомендують користувачам регулярно оновлювати програмне забезпечення, особливо антивірусне, а також не переходити за підозрілими посиланнями, навіть якщо їх отримали від друзів. Крім того, варто використовувати тільки перевірені програми для роботи в соцмережах, адже зловмисники використовують деякі з них для збору персональної інформації користувачів.
 
Кіберзлочинці регулярно використовують Facebook для поширення шкідливого ПЗ і спаму. Нещодавно американські правоохоронні органи заарештували "короля спаму" в Facebook Сенфорда Уоллеса, який звинувачується в зламі безлічі акаунтів у цій соціальній мережі й розсилці 27 млн спам-повідомлень.
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here