Home Місто «Пам’ятники Житомира»: Монумент Слави на скелі. ФОТО

«Пам’ятники Житомира»: Монумент Слави на скелі. ФОТО

1402

В одному з наймальовничіших  куточків Житомира (район Корбутівка, колишня вулиця Черняхівського) у 1979 році на  День Перемоги був відкритий Монумент Слави на  честь воїнів-визволителів, партизан та підпільників. 

Розташований він на природному скелястому пагорбі, на одній з найвищих точок міста, де його видно здалеку. 

Автори Монумента Слави скульптори І. Коломієць і Г. Хусид, архітектори  І. Іванов, А. Ігнашенко. 

Монумент являє собою високу масивну колону циліндричної форми, висічену з житомирського лабрадориту, на якій установлена скульптурна композиція – воїн Радянської Армії, партизан і жінка-робітниця тилу.

Це три головні сили, що забезпечили Перемогу. У піднятих  руках ми бачимо три прапори Перемоги, що з’єднуються між собою, утворюючи своєрідний  вінок Слави переможцям.

На гранітному постаменті викарбувані назви частин Радянської Армії, партизанських з’єднань і загонів, підпільних  організацій, прізвища воєначальників, командирів, керівників підпілля. Біля монумента горить Вічний вогонь. 

Цікава будівельна історія пам’ятника та оригінальні інженерні ідеї, втілені під час його спорудження, оскільки Монумент є унікальною спорудою.

Пам’ятник побудований на місці колишнього провулка Сабатіна, де знаходилися ще з дореволюційних часів з десяток старих будиночків. Після знесення забудови природний пагорб було сплановано, і у найвищій його точці, на скелі, що буквально виходила на денну поверхню, почалися  будівельні роботи.

Архітектори вирішили обійтися без фундаменту для колони, замість якого використали саму скелю. Колону притягнули десятками струн арматури до скелі. 

Навколо Монументу влаштовано парк. Біля Монументу Слави щороку в День Перемоги відбуваються мітинги, військові паради. Сюди приїздять молодята. 

Фото АНДРІЙ МОРОЗОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here