Home Місто Перед початком купального сезону рятувальники нагадують правила поведінки на воді

Перед початком купального сезону рятувальники нагадують правила поведінки на воді

134

З початком літа переважна більшість населення традиційно вирушає на відпочинок до водойм. Що може бути кращим за те, щоб скупатися в прохолодній воді, а потім поніжитися та засмагати на сонці? Однак для рятувальників області цей період є особливо напруженим, адже саме зараз слід чекати збільшення кількості загиблих та травмованих на воді.

Протягом купального сезону 2016 року на водних об’єктах Житомирщини загинуло 15 осіб, серед яких 1 дитина. Цього року напередодні початку купального сезону вже зафіксовано 1 випадок загибелі на воді. Трагедія сталась в с. Пряжів Житомирського району. Там із річки Гуйва вилучили тіло чоловіка 1998 року народження.
Особливе занепокоєння в рятувальників викликають діти, залишені без нагляду дорослих. Адже всі вони знаходяться у групі ризику.

З ними постійно треба спілкуватися та привчати до культури безпечної поведінки. Тим паче у період літніх канікул, більша кількість школярів перебуватимуть без нагляду та у постійних пошуках пригод. Останній дзвінок пролунав і час для організації повсякденного дозвілля настав. Тому забави біля води обов’язково входитимуть до плану їхнього відпочинку. 

– Не заходьте у воду в незнайомому місці, – застерігає начальник Управління ДСНС у Житомирській області Ігор Нікітчук. – Перед тим як зайти у водойму, перевірте дно. Молодь полюбляє стрибати у воду з берега, гірки, урвища, «тарзанки»…Це є грубим порушенням правил безпечної поведінки на воді. Проте ще куди небезпечніше – купатися наодинці. Такий відпочинок може закінчитися бідою, адже за відсутності людей, не буде кому допомогти потопаючому чи хоча б покликати на допомогу.

Також фахівці стверджують, що відпочивати треба тільки у спеціально відведених місцевими органами влади та обладнаних для цього місцях. Безпечніше перебувати на воді у світлу пору доби. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при температурі води не менше +18, повітря не нижче +24.
– У більшості випадків тонуть люди, котрі вміють плавати, і з самовпевнено запливають далеко від берега – додає Ігор Нікітчук. Там вони можуть потрапити у потік холодної води. Потім їм починає зводити ноги, хапає судома. У цій ситуації головне – не злякатися. Треба зануритися у воду і сильно потягти рукою на себе ступню за великий палець. Головне – не панікувати, адже так ми не допоможемо ні собі, ні іншим.
  

У ДСНС у Житомирській області

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here