Home Місто Помер житомирський письменник Олексій Опанасюк

Помер житомирський письменник Олексій Опанасюк

504

 На 76 році життя обірвалося життя Олексія Опанасюка.

Народився Опанасюк О.Є. 29 березня 1936 року в селі Дубрівка Брусилівського району у великій селянській родині.

Послужний список Опанасюка О.Є. рясний на службові сходинки – завідувач сільським клубом у рідному селі, секретар Брусилівського райкому комсомолу, з 1957 року працював у місцевій газеті «Колгоспна правда», літпрацівник обласної газети «Радянська Житомирщина», редактор районної газети «Зоря комунізму», обласної «Комсомольська зірка», начальник редакційно-видавничого відділу Житомирського облполіграфвидаву.

З 1980 до 2003 року Олексій Євменович очолював письменницький осередок у Житомирі, виконуючи обов’язки голови Житомирської обласної організації Спілки письменників України. Окрім цього, активно займався громадською діяльністю – член Української Ради Миру, заступник голови Всеукраїнського товариства Івана Огієнка та обласної ради Конгресу Української інтелігенції, кілька років – курінний отаман Житомирського Козацького коша.

Завдяки цій невтомній людині народилася картинна галерея «Пам’яті спалених сіл» у Копищі Олевського району, пам’ятник Тарасу Шевченку в Кодні Житомирського району, пам’ятна стела Івану Огієнку в Брусилові.

Опанасюк О.Є. – ініціатор проведення Всеукраїнського літературно-мистецького свята «Романівська весна» в музеї-садибі Рильських у Романівці Попільнянського району, запровадження премії імені Івана Огієнка. Він причетний до увічнення пам’яті Джозефа Конрада, Івана Кочерги, Бориса Тена, Олеся Ольжича. Активно пропагував українське слово і національну ідею культурного відродження нашого народу та утвердження державності України.

За його активного сприяння й участі відкрито перший в Україні пам’ятник жертвам масових більшовицьких репресій «Криниця совісті» у селі Великій Цвілі Ємільчинського району, жертвам голодомору у селі Іванківцях Бердичівського району. Він стояв біля витоків створення екологічного товариства культурно-освітніх об’єднань обласного товариства «Просвіта».

Олексій Євменович Опанасюк по праву належить до покоління літераторів, котрих прийнято називати «шістдесятниками». Це письменник, котрий долею покликаний зробити історико-літературний епос про значущі і маловідомі події з життя поліщуків, що близькі для нього за містом і часом.

За значний внесок у розвиток культури Житомирщини Указом Президента України Опанасюк О.Є. у 2002 році удостоєний звання «Заслужений працівник культури України».

Світла пам’ять про Опанасюка Олексія Євменовича назавжди залишиться у наших серцях.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here