Home Місто Пшеницю для різдвяної куті настоюють 5 годин

Пшеницю для різдвяної куті настоюють 5 годин

Кутя на Святий вечір обовязкова страва, яка має стояти в центрі стола. Та щоб урізноманітнити її смак, можна спробувати різні добавки. Єдиного рецепту куті немає. За час різдвяних свят її готують тричі, тому спробувати приготувати різні варіанти

 

Кутя з халвою та шоколадом

Інгредієнти:

зерна пшениці – 1/2 склянки

горіхи волоські – 1/2 склянки

родзинки – 1/2 склянки

мак – 100 г

мед – 4 ст. ложки

узвар – 4 ст. ложки

халва – 50 г

шоколад чорний – 50 г

Приготування:

Пшеницю для куті замочити на ніч, а потім відварити до готовності.

Мак запарити і розтерти до утворення макового молочка. Горіхи порізати шматочками і підсмажити на пательні 3 хвилини.

Родзинки перебрати, помити, запарити і обсушити.

З’єднати холодну пшеницю, мак, горіхи, родзинки, мед. Додати узвару стільки, щоб утворилася консистенція, яка подобається.

Халву і шоколад порізати невеличкими шматочками. Акуратно вмішати у кутю.

Кутя на Різдво з рису

Інгредієнти:

рис – 200 г

мак – 100 г

волоські горіхи – 50 г

родзинки – 50 г

мед – 100 г

кип’ячена вода – 200 мл

Приготування:

Мак залити окропом і залишити на годину. Потім рідину злити і розтерти мак в ступі.

Ізюм помити і залити окропом на півгодини.

Горіхи підсушити і дрібно порізати.

Рис відварити в підсоленій воді, рідину злити.

Перемішати рис, родзинки, горіхи, мед, посолити за смаком.

Розбавити узваром або кип’яченою водою. Відразу ж подати до столу.

Кутя з курагою

Інгредієнти:

пшенична крупа – 1 стакан

мак – 1/2 склянки

волоські горіхи – 1 склянка

родзинки – 1/2 склянки

курага – 1/4 склянки

мед – за смаком

Приготування:

Пшеничну крупу промити і замочити на ніч у холодній воді.

Злити рідину, пересипати крупу в каструлю і долити 2 склянки води. Поставити варитися на невеликий вогонь.

Через півтори години крупа буде готова. Її потрібно зняти з вогню і вихолодити.

Мак залити окропом, дати охолонути, злити воду і розтерти.

Родзинки та курагу залити окропом і дати трохи постояти. Злити воду. Курагу нарізати невеликими шматочками, горіхи подрібнити.

Розтопити на водяній бані мед.

Холодну крупу перекласти в глибокий посуд і обережно перемішати з сухофруктами, маком, горіхами і медом.

Кутя з маком та горіхами

Інгредієнти:

відлущені зерна пшениці – 250 г

мак – 250 г

родзинки – 150 г

мед – 100 мл

кип’ячена вода – 250 мл

волоські горіхи – 10 шт.

Приготування:

Промити пшеницю, перекласти в каструлю і залити 0,5 л. води.

Залишити на 5 годин, щоб вона настоялась. Злити рідину, промити і залити свіжою водою.

Поставити на вогонь, довести до кипіння і варити 40 хвилин або поки пшениця не стане мякою.

Промити мак і залити окропом, дати настоятися 30 хвилин. Потім злити воду і дати повністю охолонути.

Родзинки промити і залити окропом, через 10 хвилин злити воду і дати охолонути.

Половинки грецьких горіхів подрібнити дрібні шматочки. Мак розтерти в ступі або змолоти в блендері, поки він не стане білим.

Мед розвести в 200 мл води, додати до маку. Потім додати пшеницю, родзинки і горіхи і добре перемішати.

Краще подавати кутю до столу прохолодною.