Кутя на Святий вечір обовязкова страва, яка має стояти в центрі стола. Та щоб урізноманітнити її смак, можна спробувати різні добавки. Єдиного рецепту куті немає. За час різдвяних свят її готують тричі, тому спробувати приготувати різні варіанти
Кутя з халвою та шоколадом
Інгредієнти:
зерна пшениці – 1/2 склянки
горіхи волоські – 1/2 склянки
родзинки – 1/2 склянки
мак – 100 г
мед – 4 ст. ложки
узвар – 4 ст. ложки
халва – 50 г
шоколад чорний – 50 г
Приготування:
Пшеницю для куті замочити на ніч, а потім відварити до готовності.
Мак запарити і розтерти до утворення макового молочка. Горіхи порізати шматочками і підсмажити на пательні 3 хвилини.
Родзинки перебрати, помити, запарити і обсушити.
З’єднати холодну пшеницю, мак, горіхи, родзинки, мед. Додати узвару стільки, щоб утворилася консистенція, яка подобається.
Халву і шоколад порізати невеличкими шматочками. Акуратно вмішати у кутю.
Кутя на Різдво з рису
Інгредієнти:
рис – 200 г
мак – 100 г
волоські горіхи – 50 г
родзинки – 50 г
мед – 100 г
кип’ячена вода – 200 мл
Приготування:
Мак залити окропом і залишити на годину. Потім рідину злити і розтерти мак в ступі.
Ізюм помити і залити окропом на півгодини.
Горіхи підсушити і дрібно порізати.
Рис відварити в підсоленій воді, рідину злити.
Перемішати рис, родзинки, горіхи, мед, посолити за смаком.
Розбавити узваром або кип’яченою водою. Відразу ж подати до столу.
Кутя з курагою
Інгредієнти:
пшенична крупа – 1 стакан
мак – 1/2 склянки
волоські горіхи – 1 склянка
родзинки – 1/2 склянки
курага – 1/4 склянки
мед – за смаком
Приготування:
Пшеничну крупу промити і замочити на ніч у холодній воді.
Злити рідину, пересипати крупу в каструлю і долити 2 склянки води. Поставити варитися на невеликий вогонь.
Через півтори години крупа буде готова. Її потрібно зняти з вогню і вихолодити.
Мак залити окропом, дати охолонути, злити воду і розтерти.
Родзинки та курагу залити окропом і дати трохи постояти. Злити воду. Курагу нарізати невеликими шматочками, горіхи подрібнити.
Розтопити на водяній бані мед.
Холодну крупу перекласти в глибокий посуд і обережно перемішати з сухофруктами, маком, горіхами і медом.
Кутя з маком та горіхами
Інгредієнти:
відлущені зерна пшениці – 250 г
мак – 250 г
родзинки – 150 г
мед – 100 мл
кип’ячена вода – 250 мл
волоські горіхи – 10 шт.
Приготування:
Промити пшеницю, перекласти в каструлю і залити 0,5 л. води.
Залишити на 5 годин, щоб вона настоялась. Злити рідину, промити і залити свіжою водою.
Поставити на вогонь, довести до кипіння і варити 40 хвилин або поки пшениця не стане мякою.
Промити мак і залити окропом, дати настоятися 30 хвилин. Потім злити воду і дати повністю охолонути.
Родзинки промити і залити окропом, через 10 хвилин злити воду і дати охолонути.
Половинки грецьких горіхів подрібнити дрібні шматочки. Мак розтерти в ступі або змолоти в блендері, поки він не стане білим.
Мед розвести в 200 мл води, додати до маку. Потім додати пшеницю, родзинки і горіхи і добре перемішати.
Краще подавати кутю до столу прохолодною.






