З початком грибного сезону в Україні частішають випадки отруєнь грибами. Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії ГУ ДПСС в Житомирській області надають населенню рекомендації щодо уникнення отруєнь грибами.
Так, отруєння спричиняють токсини отруйних грибів: блідої поганки, білого і смердючого мухоморів, сморжів та свинушки тонкої. Небезпечними є також їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або зібрані на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.
Ознаками отруєння є: нудота, блювання, болі у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла а також галюцинації, розлад свідомості та порушення дихання і серцевої діяльності.
Підступна небезпека деяких отруйних грибів у тому, що токсини, потрапивши до шлунку, протягом декількох днів можуть не викликати жодних симптомів. Коли ж отруйні речовини досягають мозку, виникають запаморочення, нудота, сильна спрага, посиніння губ, нігтів та судоми.
Навіть мінімальна доза отрути може бути смертельною! Обов’язково треба мити руки після контакту з грибами, часто отрута передається через немиті руки на інші продукти.
Слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення, їх не повинні вживати діти, вагітні та годуючі жінки, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями внутрішніх органів.
Як запобігти отруєнню грибами:
1. Відмовтеся від споживання лісових грибів, обирайте вирощені в теплицях печериці, гливи, тощо.
2. Купуйте гриби тільки на стаціонарних ринках чи у супермаркетах, де вони проходять відповідний контроль. Ризик отруїтися, купивши гриби на стихійних ринках чи на автошляхах, дуже високий.
3. Необхідно правильно підготувати гриби до споживання, декілька раз (мінімум тричі) відварити у підсоленій воді протягом 30 хвилин, обов’язково зливаючи відвар, який становить основну небезпеку. Готові страви з грибів зберігають в емальованому посуді, в холодильнику не більше однієї доби.
Народні методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – не дієві!
Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки у своїх близьких – негайно викликайте швидку. До приїзду швидкої можна промити шлунок сольовим розчином. Обов’язково пийте багато рідини.