Home Місто Рекомендації щодо безпечного споживання грибів

Рекомендації щодо безпечного споживання грибів

З початком грибного сезону  в Україні частішають випадки отруєнь грибами.  Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії ГУ ДПСС в Житомирській області надають населенню  рекомендації щодо уникнення  отруєнь грибами.

Так, отруєння спричиняють токсини отруйних грибів: блідої поганки, білого і смердючого мухоморів, сморжів та свинушки тонкої.  Небезпечними є також їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або зібрані на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. 

Ознаками отруєння є: нудота, блювання, болі у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла а також галюцинації, розлад свідомості та порушення дихання і серцевої діяльності.

Підступна небезпека деяких отруйних грибів у тому, що токсини, потрапивши до шлунку, протягом декількох днів можуть не викликати жодних симптомів. Коли ж отруйні речовини досягають мозку, виникають запаморочення, нудота, сильна спрага, посиніння губ, нігтів та судоми.

Навіть мінімальна доза отрути може бути смертельною! Обов’язково треба мити руки після контакту з грибами, часто отрута передається через немиті руки на інші продукти.

Слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення, їх не повинні вживати діти, вагітні та годуючі жінки, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями внутрішніх органів.

Як запобігти отруєнню грибами:

1. Відмовтеся від споживання лісових грибів, обирайте вирощені в теплицях печериці, гливи, тощо.

2. Купуйте гриби тільки на стаціонарних ринках чи у супермаркетах, де вони проходять відповідний контроль. Ризик отруїтися, купивши гриби на стихійних ринках чи на автошляхах, дуже високий.

3. Необхідно правильно підготувати гриби до споживання, декілька раз (мінімум тричі) відварити у підсоленій воді протягом 30 хвилин, обов’язково зливаючи відвар, який становить основну небезпеку. Готові страви з грибів зберігають в емальованому посуді, в холодильнику не більше однієї доби.

Народні методи  визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – не дієві!

Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки у своїх близьких – негайно викликайте швидку. До  приїзду швидкої можна промити шлунок сольовим розчином. Обов’язково пийте багато рідини.