Home Місто Революція Гідності, два роки потому: хроніка подій на Майдані у...

Революція Гідності, два роки потому: хроніка подій на Майдані у Житомирі. ФОТО

229

 21 листопада 2013 року  Кабмін вирішив призупинити процес підписання угоди про асоціацію з ЄС, що викликало хвилю обурення українців.

Ця подія стала поштовхом до виходу на майдани по усій країні. Люди вийшли на вулицю, аби сказати «ні» корупції, беззаконню, свавіллю міліції, диктатурі… 21 листопада вночі житомиряни вже їхали у Київ, а наступного дня, 22 листопада, з 15:00 почали збиратись на майдані Корольова.

На першу зустріч прийшло кілька десятків людей, активісти провели першу ніч у наметах. Після цього були тисячні мітинги, поїздки у Київ, штурм в захоплення ОДА, відправка у відставку Дебоя, знесення Леніна…

Згадуємо, як розвивались революційні події у Житомирі.

21 листопада, в соціальних мережах житомиряни активно обговорювали  рішення уряду України, що стосується призупинення підготовки до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Ближче до півночі деякі житомиряни прийняли рішення їхати в Київ, де на Майдані протестували всю ніч.

22 листопада. Громадські активісти, політики та інші житомиряни збираються на майдані Корольова біля ОДА на мітинг у підтримку євроінтеграції.

Акція пройде під гаслами «УКРАЇНА ЙДЕ В ЄВРОПУ!» і «Я обираю ЄС»!

«У зв’язку з тим, що в четвер уряд України вирішив призупинити процес підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС, закликаємо житомирян вийти на наш майдан і сказати владі все, що ви про це думаєте" – говорить один з організаторів Дмитро Ткачук.

24 листопада. Вночі у під’їзді після евромайдану в Житомирі побили журналіста Влада Пучича.  «Йду додому. Переді мною в під’їзд заходить один з них, слідом – інший… На сходах перший розвертається з ударом з ліктя. Я встигаю ухилитись, дістати балончик і добряче пригостити хлопців. Це все, що я встиг. Декілька ударів в голову і я на землі. Далі в хід пішли ноги. Намагався берегти голову (що не рахуючи кількох гуль, вдалося), а от ребра добряче порахували. Сподіваюсь не зламані. Доповз додому і викликав міліцію», – написав сьогодні вночі на своїй сторінці у Facebook Влад Пучич.

«Одне з питань міліціонерів: то може ви шось робите не правильно? Ні, я все роблю дуже правильно», – додав Влад Пучич.

25 листопада. Пообіді біля наметів, що стоять під вікнами голови ОДА Сергія Рижука та міського голови Володимира Дебоя, не людно. Утім, житомиряни продовжують підходити до активістів, цікавляться тим, що зараз відбувається у інших місцях.

Активісти кажуть, що через дощ прийшлось встановлювати більший намет. Хлопці третю добу ночують в центрі міста. У Івана Фурлета відчутно «сівший» голос.

«Люди приносять яблука, печиво…», – розповідає Влад Пучич, який вартує біля намету. Учора вночі Влада побили прямо у під’їзді власного будинку. Утім, він каже, що почувається вже краще, хоча ребра іще болять.

26 листопада. У Житомирі окружний адміністративний суд заборонив Івану Фурлету проводити мирні акції із наметами та використанням звукової техніки на майдані Корольова, на Соборному майдані та на пішохідній вулиці Михайлівській. Натомість суддя Євгеній Романченко дозволив просто збиратись на мирний протест.

Таким чином суд задовольнив частково позов Житомирського виконавчого комітету, щодо обмеження мирних зібрань у центрі Житомира з 26 листопада 2013 по 19 січня 2014. Дмитро Ткачук каже, що вони все одно лишаються на ніч в наметах і чекають на судових виконавців. Міська рада хоче знести намети через встановлення ялинки. Також вони переконують, що в цьому місці має пройти піша хода із мощами Георгія Побідоносця, а біля драмтеатру мають встановити ханукальний світильник.

28 листопада, близько півтори тисячі житомирян прийшли на майдан Корольова на Народне Віче «За європейську Україну!». Віче розпочали спільною молитвою за Україну.Також, Народне Віче ухвалило Резолюцію «За європейський Житомир, за європейську Україну!». В ній сказано: «Вимагаємо від Віктора Януковича підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом у Вільнюсі 28-29 листопада 2013 року. Для консолідації зусиль з метою посилення тиску на владу, 28-29 листопада перенести акцію «Євромайдан. Житомир.» в Київ на Майдан Незалежності».

На міській раді з’явився прапор Євросоюзу, який вранці був знятий за наказом Дебоя.

29 листопада. Житомиряни вийшли у центр міста стати у живий ланцюг. Люди скандують «Житомир – це Європа» та «Хто не скаче, той москаль».

Активістів охороняє значна кількість міліції. Люди у живому ланцюгу запрошують перехожих стати до них та підтримати європейський вибір. Активістам постійно сигналять водії у знак солідарності.

За словами організаторів Євромайдану у Житомирі, сьогодні багато студентів не змогли виїхати до Києва на Євромайдан. Працівники ДАІ розвертають маршрутки зі студентами та направляють їх назад у Житомир. Студенти до столиці добираються автостопом.

29 листопада. "На організаторів євромайдану в Житомирі скоєно напад", – написав на своїй сторінці у соцмережі активіст Демократичного Альянсу Іван Фурлет.

Також він виклав фото Влада Пучича, в якого розбита до крові голова.

Напад стався біля опівночі під офісом ДемАяльнсу, що на Хлібній. Активісти викликали швидку та міліцію. Їм також вдалось зловити одного із нападників.

«У кожного нападника були битки, якими двом організаторам євромайдану в Житомирі розсікли голову»,- пише Фурлет. Напад було скоєно під офісом після координації виїзду людей на Київ.

4 грудня. Кількасот  житомирських студентів, сьогодні, 4 грудня прийшли під стіни ОДА, де о 10:00 розпочнеться позачергова сесія облради.

Студенти вимагають від депутатів підтримати  відставку Президента та уряду, а також не забороняти мирні акції. Крім цього, звільнити затриманих хлопців під час штурму на Банковій.

До мітингувальників вийшов Перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков, який  пообіцяв запросити представників студентства до сесійної зали і через деякий час депутат Руслан Годований покликав двох активістів у приміщення.

15 грудня. Вранці в центрі міста, на площі Перемоги тітушки напали на голову міської організації «Свобода» Віктора Брокарєва і побили його.

Він відправляв людей на Київ, на євромайдан. До нього підїхала автівка, з неї вибігло три молодики, іще один лишався за кермом. Вони повалили Брокарєва на землю та почали бити ногами.

Люди, які бачили це, підняли галас, і зловмисники утікли. Затримати їх не вдалось.

17 грудня. Кілька десятків мітингувальників сьогодні прийшли під стіни Житомирської обласної прокуратури із вимогою взяти під особистий контроль хід розслідування щодо тих кримінальних проваджень, які були відкриті через євромайдан.

А це – побиття активістів Демократичного Альянсу біля їхнього офісу, побиття редактора «20 хвилин» Влада Пучича, понівечені автівкиактивістів євромайдану, побиття голови міської організації «Свобода» Віктора Брокарєва. Люди до прокуратури прийшли із плакатами: «Служіть народу України», «Контролюй – не ігноруй», «За безпеку України» та прапорами.

20 грудня. Більше 50-ти журналістів з Житомира та Бердичева, студенти та активісти євро майдану прийшли  під стіни УМВС України в Житомирській області з вимогою відставки Захарченка та розслідування усіх випадків побиття журналістів.

Журналісти тримали у руках плакати: «Безкарність вбиває» та фото Тетяни Чорновол, яку жорстоко побили в Києві.

Нагадали міліціонерам, що і в нашому місті досі непокарані винні у побитті колег – зокрема у під’їзді власного будинку постраждав від рук невідомих редактор газети «20 хвилин» Влад Пучич.

11 січня. У квартирі редактора «20 хвилин» Владислава Пучича невідомі посеред ночі почали вибивати двері. Невідомі нанесли близько восьми ударів по дверях його квартири. Перед цим у під’їзді вони розбили лампочку. За кілька годин двері почали вибивати і Дмитру Ткачуку. 

19 січня. На активіста Євромайдана Владислава Пучича напали двоє невідоми з битами, коли той сідав у таксі. Попри їхнє намагання витягнути його із авто, нападникам вдалося нанести лише кілька ударів, порвати куртку та розбити заднє скло авто.

20 січня. Активіста євромайдану та Демократичного Альянсу Івана Фурлета менше години тому побили на Крошні, коли він повертався додому.

Цю інформацію повідомив журналістам «Першого житомирського» Дмитро Ткачук.

Медики оцінюють стан Івана Фурлета як задовільний. У нього розсічений лоб. Зараз йому мають накласти шви. На активіста напали невідомі, вони вискочили із автівки Honda, яка була із київськими номерами. Іван каже, що били 2-3 людини, так як було темно, він не міг їх розгледіти. Він утікав від нападників. На місце події викликали міліцію та швидку.

23 січня. На загальноміську мобілізацію, яку оголошували на 20:00, в центр міста вийшло біля 2 тисяч житомирян. Люди скандували «Дебоя геть» і «Владу геть», намагались прорватись у приміщення ОДА, утім їх витіснили міліціонери.

Мітингували біля ОДА, а потім – на сходах міської ради.

Люди перекривали перекрили рух на Бердичівській і обговорювали можливість спільно йти "в гості" до губернатора та міського голови і вимагати їх відставки. Люди обговорювали події у столиці і не збиралися поки розходитися по домівках. Перед початком акції вони згадали загиблих у сутичках на майдані, ставили свічки і клали квіти.

Previous articleВ Житомирі 87 вулиць отримають нові назви: Сухомлин підписав розпорядження
Next articleУ Житомирі крокодилів утримують в неналежних умовах. ФОТО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here