Home Місто Рятувальники роз’яснюють правила безпеки у період новорічних свят

Рятувальники роз’яснюють правила безпеки у період новорічних свят

134

Настають улюблені, теплі, традиційно родинні для всіх нас свята – Різдво Христове та Новий рік. Зустріти їх кожен з нас прагне по-особливому. Але слід пам’ятати, що передумовою гарного свята та настрою є безпека! Феєрверки, петарди, гірлянди, свічки – все це, безумовно, атрибутика, яка допомагає створювати особливу атмосферу. Однак, вся чарівність може розвіятися через якийсь неправильний вчинок, халатності у ставленні до вогню та електроприладів.

Щоб не зіпсувати святковий настрій необхідно дотримуватися певних вимог безпеки при встановленні новорічних ялинок, ялинкових прикрас та інших виробів. Розташовувати ялинку треба подалі від джерел відкритого вогню та опалювальних приладів. Не можна прикрашати її свічками та бенгальськими вогнями, особливо у поєднанні з ватним "снігом" і паперовими іграшками. А підключення гірлянд до електромережі повинне виконуватися тільки за допомогою стандартних з’єднань. Купуючи електричні гірлянди, вимагайте сертифікат якості. Не дозволяйте дітям за відсутності дорослих самостійно вмикати ілюмінацію на ялинці. Небезпечно також залишати увімкнену електрогірлянду на ніч та прикрашати легкозаймистими речами (папір, вата тощо) новорічні костюми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правила безпечного встановлення Новорічної ялинки.

Кілька років тому опіки під час проведення новорічного ранку отримав травми учень другого класу, який був одягнений у костюм Діда Мороза. Він запалив бенгальський вогник і борода з вати, яка довершувала казковий образ хлопчика, миттєво зайнялася. Дитина стала сама збивати на собі полум’я, в результаті чого отримала опіки обличчя і обох кистей рук та потрапила до лікарні.

Ще одна прикраса свята – салюти і феєрверки. Щоб уникнути травм і нещасних випадків у поводжені з піротехнікою потрібно: зрозуміти принцип дії піротехнічного обладнання, використовувати тільки сертифіковані піротехнічні засоби і обов’язково згідно вимог інструкцій. Ніколи не запалюйте піротехніку в приміщенні, вийдіть для цього на відкриту місцевість. Прослідкуйте, куди направлена ракета або петарда, чи немає поблизу великого скупчення людей і споруд, які відносяться до категорії вибухо- та пожежонебезпечних, такі як заправки, електрощити. Якщо підпалена піроіграшка не спрацювала, не слід використовувати її повторно, тим паче піднімати, брати у руки чи підпалювати – це може призвести до опіків і травмувань. Нерідко піротехніка залітає на балкон, і навіть до квартир та призводить до пожеж, тому слід потурбуватися, щоб вікна і кватирки були зачинені.

Купувати піротехнічні засоби дозволяється лише в магазинах, які мають ліцензію на їх продаж. Особливе прохання до батьків: слідкуйте за своїми дітьми! Не дозволяйте їм самостійно купувати і використовувати вибухонебезпечні забавки! А взагалі краще утриматися від їх застосування, адже звуки при спрацюванні піротехніки боляче нагадують відлуння військових дій. Не додавайте зайвих хвилювань оточуючим!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here