Home Місто Санстанція каже, що через підтоплення будинків на Житомирщині існує ризик спалахів інфекційних...

Санстанція каже, що через підтоплення будинків на Житомирщині існує ризик спалахів інфекційних хвороб

У зв’язку з підтопленням помешкань жителів області, сільськогосподарських угідь, лісів і доріг існує ризик спалахів інфекційних хвороб, чому можна зарадити, дотримуючись простих правил гігієни.

Перш за все, кожен громадянин має подбати про наявність у своєму раціоні питної води та продуктів харчування гарантованої якості.

Так, за відсутності привізної води у жодному разі не варто використовувати для пиття воду з відкритих водойм і криниць, оскільки внаслідок повені до цих джерел водопостачання зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів і сміттєзвалищ могли потрапити хвороботворні мікроби, які є збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів та інших захворювань, а також личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб. У разі ж неможливості постачання якісної привізної води для пиття вживати лише добре прокип’ячену воду, якою також рекомендовано користуватися для господарських цілей.

При приготуванні їжі продукти харчування обов’язково треба піддавати термічній обробці (варіння, смаження, запікання). При цьому овочі та фрукти необхідно ретельно мити кип’яченою водою (бажано зі щіткою та господарським милом), обдаючи окропом.

До того ж, у зв’язку з теплим періодом року збільшується ризик швидкого псування продуктів харчування, тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу. Перед вживанням їжі необхідно ретельно мити руки з милом, а також можна протирати їх зволоженими дезінфектантами-серветками.

Комахи (мухи, оси, комахи та інші), гризуни (миші, щурі) є переносниками та збудниками інфекційних хвороб. Тому необхідно звертатися до закладів санітарно-епідеміологічної служби з проханнями про винищення комах і гризунів, а також проведення дезінфекції на підтоплених територіях. За неможливості проведення таких масових заходів варто звертатися за консультацією та допомогою до закладів санепідслужби, лікарень, поліклінік, стаціонарних фельдшерсько-акушерських і тимчасових пересувних медпунктів.

Щодо використання землі для сільськогосподарських угідь Житомирська обласна санітарно-епідеміологічна станція радить звертатися до закладів санепідслужби щодо проведення дослідження ґрунту за мікробіологічними показниками. Позитивні результати гарантуватимуть безпеку стосовно виникнення інфекційних захворювань.

За інформацією 

Житомирської обласної санітарно-епідеміологічної станції