Home Місто Швейцарський фотограф відзняв залишки пам’ятника Леніну в Житомирі

Швейцарський фотограф відзняв залишки пам\’ятника Леніну в Житомирі

129

Швейцарський фотограф-документаліст Нільс Акерманн (Niels Ackermann) та журналіст Себастьян Гобер (Sébastien Gobert) взялися задокументувати, як Україна воює з радянськими символами.

Документальний фотопроект опублікував портал The Calvert Journal.

Зазвичай фотомитець цікавиться життям невеличких спільнот, документуючи важливі для них перетворення, котрі відбуваються з часом.

У 2013 році Акерманн, перебуваючи у Києві, вирішив збирати свідчення боротьби міста зі своїм минулим. Він був свідком того, як активісти звалили першого Леніна на Бессарабці.

Згодом розпочався "ленінопад", і протягом останніх трьох років було знесено близько 900 пам’ятників.

Від перших монументів Леніну жителі України почали позбавлятися ще на початку 1990-х років, переважно це відбувалося у західних областях.

Решта пам’ятників дожила до нинішніх часів, доки тижні зо два тому найбільший український Ленін впав у Запоріжжі. Одним із останніх.

"Фотопроект про пам’ятники Леніну розпочався з простої цікавості. Після того, як Ленін впав під час Майдану, нікому не було цікаво, що станеться з монументом. Для мене і візуально, і наративно ця робота відрізняється від того, що я робив зазвичай. Більшість роботи була виконана за рамками фотографії", —розповів автор фотопроекту.

Журналіст Гобер, який працював із ним пліч-о-пліч, занотовував історії людей, яких зустрічав під час пошуку пам’ятників.

Поєднуючи фотографії та розповіді людей, автори проекту сподівалися показати різні сторони декомунізації.

Багато зі скалічених памятників опинилися у місцевих сховищах. Як власність міста, вони не можуть бути продані чи знищені без офіційного дозволу. Однак, це не гарантує, що вони лишаться там, де є.

Акерманн та Гобер провели три дні у Харкові, шукаючи Леніна на площі Свободи.

Акерманн і нині досліджує історію "ленінопаду" та цікавиться не лише пам’ятниками, а й контекстом навколо них.

"Можливо, десь в офісі сидить бізнесмен із головою Леніна, ніби мисливець з головою оленя у своїй вітальні. Це те, що ми шукаємо, — найнесподіваніші ситуації, у яких Ленін може опинитися" — розповів фотограф.

Нільс Акерманн також відзняв те, що залишилося від пам’ятника Леніну в Житомирі.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here