Home Місто Сьогодні можна побачити Юпітер і Сатурн, які вперше за 400 років максимально...

Сьогодні можна побачити Юпітер і Сатурн, які вперше за 400 років максимально зблизяться

991

Увечері 21 грудня відбудеться максимальне зближення Юпітера і Сатурна. Уперше за майже 400 років на небі ці дві планети Сонячної системи здаватимуться найбільш наближеними одна до одної.

Зближенням ми називаємо явище, коли планети перебувають на приблизно одній лінії із Землею. Кожна планета обертається довкола Сонця по своїй орбіті в приблизно тій самій площині, і час від часу вони «наздоганяють» одна одну.

Це викликає ілюзію «зближення» планет. Насправді ж Юпітер і Сатурн відділяють 730 мільйонів кілометрів. А Землю від Юпітера — 890 мільйонів кілометрів.

Як побачити планети?

Для цього вам слід мати вільний час увечері й обрати місцину, де можна безперешкодно бачити небо, бажано повище. Через годину після заходу Сонця подивіться на південний захід на небі. Юпітер ви маєте побачити одразу: він буде схожим на яскраву зірку. А от Сатурн буде дещо тьмянішим, трішечки лівіше від Юпітера й над ним.

Якщо ж ви маєте бінокль або й телескоп, то, придивившись уважніше, роздивитеся чотири великі супутники Юпітера. Ба більше: ви навіть зможете сфотографувати зближення двох планет — краще для цього закріпити камеру на штативі, а взагалі маєте десь годину-дві часу.

Якщо раптом не встигаєте побачити зближення на власні очі — то доведеться зачекати ще майже 60 років: наступного разу таке явище повториться 15 березня 2080 року.

Нинішнє зближення припадає на день зимового сонцестояння — в цей час Сонце перебуває на мінімальній висоті над Землею. Іншими словами, 21 грудня — найкоротший день і найдовша ніч у році.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here