Home Місто Свинина мліє у курячому бульйоні й томатному соку

Свинина мліє у курячому бульйоні й томатному соку

167

— Як на мене, свинина зі сливами найкраще поєднуються. Виходить соковита страва з легкою кислинкою. Їх можна кидати до м’яса при тушкуванні або зробити сливовий соус, — каже 46-річна Марина Соломко з Бердичева на Житомирщині. — Запах із духовки стоїть такий, що важко дочекатися кінця приготування.

Півкілограма свинини нарізає шматочками по 2–3 см. Чистить одну середню цибулину і ріже великими кубиками. Те саме робить із половиною великого кореня селери. Ріже 100 г бекону на середні шматки. Три зубчики часнику подрібнює. Почищений імбир (3 см) дрібно ріже.

— Можна розрізати на кубики кілька слив і додати до м’яса. Я пропускаю цей крок, оскільки ­роблю соус.

У глибоку сковороду наливає 3 ст. л. олії. Коли та починає шкварчати, кладе порізану свинину. Обсмажує її до золотистого кольору, додає бекон, цибулю, імбир і часник. Смажить 3 хв. Насипає пів чайної ложки солі і мускатний горіх на кінчику ножа. Підготовлені інгредієнти змішує і кладе у форму для запікання. Наливає склянку курячого бульйону, 150 г томатів у власному соку, додає 1 ст. л. цукру. У розігріту духовку до 180° ставить м’ясо на годину.

— Час тут приблизний. Треба куштувати після 40 хвилин приготування. М’ясо буває різне. Одне готується півгодини, інше — довше.

Тим часом робить сливовий соус.

Кілограм слив угорка розрізує навпіл, виймає кісточки. Подрібнює дві цибулини, чотири зубчики часнику, 100 г кореня імбиру та стручок гострого перцю. Додає усе до слив. У кавомолці подрібнює паличку кориці, 3 бутони гвоздики, по чайній ложці мелених коріандру і запашного перцю. Ними присмачує сливи. У каструлю насипає 1/3 ч. л. солі, 100 г цукру, наливає 50 мл води. Ставить соус на середній вогонь і доводить до кипіння. Тоді зменшує вогонь і тримає його на плиті годину.

— За час томління маса в каструлі має вийти як джем.

Наливає 2 ст. л. яблучного оцту, перемішує і знімає з вогню. Виймає свинину з духовки і подає на стіл разом із соусом. Для гарніру підійдуть спагеті або інші макарони.

Ошийок із фруктами скручують у рулет

— На свята готую м’ясний рулет, фарширований сливами. Виходить царська страва і на вигляд, і на смак, — каже Марина Соломко. — Раніше свинину фарширувала чорносливом, виходила суха. А свіжі сливи при запіканні пускають сік і просочують усю страву. Це як коржі торта промочують різними сиропами або ромом.

600 г свинячого ошийка натирає столовою ложкою томатної пасти. Зверху присипає коріандром, паприкою та по 1/3 ч. л. солі і чорного меленого перцю. Залишає маринуватися в холодильнику на ніч. 200 г слив ріже великими шматочками. На свинину викладає половину слив і скручує в рулет. Зав’язує ниткою, щоб м’ясо не розкрутилося. Кладе у рукав для запікання. Наверх викладає решту слив.

Зав’язує рукав, викладає на деко. Запікає 1,5 год. за температури 180°.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here