Home Місто У лабораторії Житомирського агроуніверситету дослідили питну воду: результати невтішні

У лабораторії Житомирського агроуніверситету дослідили питну воду: результати невтішні

149

У вимірювальній лабораторії ННЦ екології та ОНС  Житомирського національного агроекологічного університету досліджували зразки питної води, які були відібрані в Житомирському, Любарському, Романівському та Чуднівському районі, а також у   Житомирі. 


Для вивчення ситуації із водозабезпеченням було відібрано понад 100 зразків води із мереж централізованого водопостачання, із колодязів та свердловин. 

У централізованій водопровідній воді, яку відбирали в м. Житомир, виявили тотальні перевищення показників забарвленості та каламутності, в окремих зразках вміст заліза перевищував допустимі норми в 1,1- 4 рази, вміст аміаку перевищував допустимі норми в 1,2 рази, окислюваність перманганантна у всіх зразках перевищувала норми у 1,3-1,4 рази.

У пробах, відібраних за адресами проспект Миру, 20 та вул. Покровська, 96, виявлено загальні коліформи, загальне мікробне число перевищувало допустимі норми у 89% відібраних проб, у пробі Водозабір "Відсічне"(річка) с. Дениші виявлено кишкову паличку. 

Як показали результати досліджень, у криницях сільської місцевості встановлено перевищення норм вмісту нітратів у 4-14 разів, загальна твердість має відчутні перевищення у третині усіх дослідницьких зразків, показник кислотності та вміст заліза в деяких зразках перевищує норми в 2-3 рази. 

Критична ситуація у сільських закладах дошкільної та середньої освіти, вони змушені користуватися привозною бутильованою водою із-за непридатності місцевої – вміст загального заліза перевищує допустимі норми в 2-6 разів, твердість в 2 рази, вміст аміаку та іонів амонію в 2,5 рази, вміст нітратів в 3 рази, в деяких зразках виявлено загальні коліформи та кишкову паличку, загальне мікробне число значно перевищує норми. 

«Люди мають зважати на те, що перевищення будь-яких допустимих показників у хімічному та мікробіологічному складі води призводить до важких наслідків. Ви можете перевірити воду, яку вживаєте  у Житомирському національному агроекологічному університеті за адресою Бульвар Старий, 7 –  вимірювальна лабораторія навчально-наукового центру екології та охорони навколишнього середовища. За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном 096-37-39-648», – відзначає завідувач лабораторії Наталія Матвійчук.

Пресслужба Житомирського національного агроекологічного університету

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here