Home Місто У людей з коронавірусом частіше фіксують психічні хвороби – дослідження

У людей з коронавірусом частіше фіксують психічні хвороби – дослідження

242

У людей, що мали коронавірус, фіксують майже вдвічі більше психічних розладів.

У 18% пацієнтів діагностують тривогу, депресію або безсоння протягом трьох місяців після позитивного тестування на вірус, повідомляє "Українська правда".

Дослідження провів Центр біомедичних досліджень охорони здоров’я Оксфорда та Національний інститут медичних досліджень.

У людей з діагнозом психічного здоров’я на 65% більше шансів діагностувати Covid-19. Навіть з урахуванням фактору віку, статі, раси та основних фізичних умов.

"Ця знахідка була несподіваною і потребує розслідування. Тим часом наявність психічного розладу слід додати до переліку факторів ризику для Covid-19", – вважає доктор Макс Таке.

Розрахунки провели на основі приблизно 70 млн медичних карт США. Частота будь-якого діагнозу психічного захворювання за 14-90 днів після діагностики коронавірусу становила 18,1%. 5,8% – першим діагнозом.

Для вивчення впливу Covid-19 на психіку, дослідники порівняли дані із шістьма іншими станами за той самий період. Це грип, інші інфекції дихальних шляхів, шкірна інфекція, жовчнокам’яна хвороба та камені в сечовивідних шляхах.

У 5,8% пацієнтів через 3 місяці після діагностування коронавірусу вперше зафіксували діагноз психічного захворювання, порівняно з 2,5% до 3,5% пацієнтів у групах порівняння – майже подвоєння ризику.

Професор психіатрії з Оксфордського університету Пол Харрісон заявив, що потрібні додаткові дослідження, щоб встановити, чи може діагноз психічного розладу бути безпосередньо пов’язаний із зараженням коронавірусом. Не врахували соціально-економічне походження, куріння або вживання наркотиків. Загальне стресове середовище пандемії відіграє роль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні: за добу майже 11 тис. хворих

Бідніші люди частіше страждають психічним захворюванням. Бідність збільшує вплив коронавірусу через такі фактори, як перенаселеність житла та небезпечні умови праці.

"Так само, малоймовірно, що Covid-19 може мати прямий вплив на ваш мозок та ваше психічне здоров’я. Але я думаю, що це знову-таки має бути науково продемонстровано", – сказав Гаррісон.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here