Home Місто У цьому році виповнюється 575 років з часу надання Житомиру Магдебурзького права

У цьому році виповнюється 575 років з часу надання Житомиру Магдебурзького права

152

Важливе значення для розвитку місцевого самоврядування в Україні мало магдебурзьке право, що поширювалося на українські міста із середини XIV століття і передбачало надання міській громаді право здійснювати місцеве управління, запровадити модель місцевого самоврядування на зразок управління німецьким містом Магдебургом.  

У 1432 році Житомир у числі перших міст Великого князівства Литовського отримав право на самоврядування, що визначалось Магдебурзьким правом. А в 1444 році привілеєм польського короля Казиміра Ягеллончика Магдебурзьке право місту Житомиру було підтверджено.

Суттю Магдебурзького права було вилучення міста з-під влади та юрисдикції адміністративних і судових органів держави, наділення його великими власними правами. Місто ставало «вільним». Воно мало власне військо, власний суд, власні виконавчу і законодавчу влади. Його жителі були не «холопами» чи кріпаками, а вільними громадянами, яких ніхто не міг покарати чи вбити, або ж забрати їх власність окрім як за рішенням міського суду, чого ні в ті часи, ні пізніше ніколи не було ні в Московському царстві, ні згодом – у Російській імперії.

Завдяки Магдебурзькому праву, житомиряни створили власний орган самоврядування – магістрат. До складу магістрату входило радники із числа найбільш освічених та знаних городян, на чолі яких стояв війт або президент – найвища посадова особа міста, який обирався за спеціальною процедурою (донині зберігся будинок магістрату).

Магістрат Житомира регулював практично всі сторони життя городян: володіння майном і землею, заняття ремеслом, оподаткування, виконання повинностей на користь центральної влади, охорону порядку та оборону, діяльність судових та самоврядних органів.

Важливою рисою суспільного життя Житомира було існування вічових зборів, які відігравали значну роль у збереженні міських традицій.

Міське самоврядування на засадах Магдебурзького права проіснувало в Житомирі із незначними змінами більш ніж 400 років, до 1836 року.

Завдяки самоврядуванню у місті Житомирі активно розвивалися ремесла і промисли, будувалися млини, винокурні, броварні, процвітало виробництво селітри, поташу, обробка шкір, гончарство, ковальсько-слюсарна справа, процвітали деревообробка, ювелірна справа, будувалися церкви і нові будинки.

Нагадаємо, незабаром, 14-15 вересня Житомир святкуватиме День міста.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here