Home Місто У зоні АТО 13 травня 2014 року загинуло 6 десантників 95 бригади....

У зоні АТО 13 травня 2014 року загинуло 6 десантників 95 бригади. ФОТО

238

Два роки тому, 13 травня 2014 року, під час проведення АТО на Сході країни Житомирщина зазнала великих втрат.

«На околиці села Жовтневе Слов’янського району, за 20 км від Краматорська, під час руху колона  десантників 95 бригади  була цинічно і підступно обстріляна із засідки. Терористи атакували українських  військових із гранатометів, вели щільний прицільний вогонь зі стрілецької зброї.

Понад 30 нападників прибули заздалегідь і розташувалися вздовж річки у кущах. Перший постріл терористів із гранатомета влучив у двигун другого з БТРів, який підійшов до мосту. Пролунав вибух. Другий БТР намагався проштовхнути пошкоджену бойову машину, яка зайнялася, подалі від села. Військовослужбовці прийняли бій . Після першого залпу терористів із важкої зброї загинули двоє військовослужбовців, ще троє були поранені. Усього внаслідок тривалої сутички загинули 6 військовослужбовців Збройних сил України., 8 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Один тяжкопоранений.  Пізніше стало відомо про сьомого загиблого», – повідомили у травні 2014 року в Міноборони.   

Зокрема, цього дня два роки тому загинули військовослужбовці 95 бригади, з якими житомиряни прощалися на території військової частини на Корбутівці 16 травня 2014 року.

капітан Дульчик Віталій Георгійович – 95-а окрема аеромобільна бригада. Похований на військовому кладовищі у Житомирі. Залишилася дружина. Указом Президента України № 593/2014 від 15 липня 2014 року, "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України", нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно). Його іменем названо одну із вулиць Бердичева, а на будинку, де він проживав, встановлено меморіальну дошку.

майор Заброцький Вадим Йосипович – 95-а окрема аеромобільна бригада. Похований у с.Світин на Житомирщині. Залишилися дружина і двоє донечок.  Указом Президента України № 543/2014 від 20 червня 2014 р., "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу", нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).  Екс-голова Житомирської ОДА Сидір Кізін пропонував перейменувати одну з вулиць Житомира на честь загиблого десантника.

 

сержант Рудий Віталій Валентинович – 95-а окрема аеромобільна бригада.  Похований у Житомирі. Залишилися дружина та син. Указом Президента України № 599/2014 від 19 липня 2014 р., "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України", нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). 

сержант Славіцький Олег Вікторович – 95-а окрема аеромобільна бригада. Похований у Ружинському районі. Залишилися дружина та двоє дітей. Указом Президента України № 599/2014 від 19 липня 2014 р., "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України", нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). 

молодший сержант Хрущ Сергій Юрійович – 95-а окрема аеромобільна бригада. Похований у Ружинському районі. Залишилися дружина та троє дітей. Указом Президента України № 599/2014 від 19 липня 2014 р., "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України", нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

солдат Якимов Олександр Валерійович – 95-а окрема аеромобільна бригада. Похований у Харкові. Залишилися дружина і син, який народився після загибелі батька.  Указом Президента України № 619/2014 від 26 липня 2014 р., "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України", нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

 

У цей час загинули   Верещак Віктор Олександрович та Котвіцький Володимир Вікторович з 26-ї Бердичівської окремої артилерійської бригади. Це сталося поблизу с. Рівного Генічеського району Херсонської області під час навчань, що мали не меті посилення охорони південної ділянки Державного кордону України,   під час пересування підрозділу з однієї позиції на іншу, коли сталася пожежа та вибух в одній з самохідних гаубиць.

Віктор Верещак похований в Бердичівському районі. В нього залишилися дружина і двоє дітей.  Наказом МО України № 243 від 22.05.2014 р. нагороджений відзнакою «Знак пошани» (посмертно). На школі, де навчався військовий, встановили меморіальну дошку.


Володимир Котвіцький похований у Новоград-волинському районі. Залишилися батьки.  Наказом МО України № 243 від 22.05.2014 р. нагороджений відзнакою «Знак пошани» (посмертно). Загиблому відкрили дошку  на фасаді Житомирського професійного ліцею харчових технологій і у школі, де він навчався.

З березня 2014 року у зоні АТО загинуло понад 220 військовослужбовців та добровольців із Житомирщини. Частина з них поховані на військовому кладовищі в Житомирі. Нещодавно в місті перейменували вулицю Жукова на вулицю Героїв Десантників, а на перехресті Київської-Театральної активістиі волонтери власними силами облаштовують сквер Героїв України.

Юлія ДЕМУСЬ

Більше фото в альбомі Першого житомирського у соцмережі

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here