Традиційно сезон масового споживання баштанних культур припадає на серпень–місяць. У цей час продовольчі ринки та інші місця торгівлі рясніють соковитими динями та кавунами. Завдяки своїм смаковим та корисним властивостям, баштанні культури завжди користуються попитом Проте, як і інші овочі та фрукти, вирощені в умовах інтенсивного ведення сільського господарства, баштанні культури можуть бути не лише смачними і корисними, а й шкідливими для здоров’я.
Зокрема, результати лабораторних досліджень проб кавунів та динь, що здійснювалися лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи № 1 на ринку «Житній» у період з 10.07.2015 р. по 04.08.2015 р., свідчать що вміст нітратів у кавунах не перевищував гігієнічних нормативів. А от 15 % досліджених проб динь не відповідали гігієнічним вимогам: вміст нітратів перевищував допустимі значення в 1,3-1,8 рази. За результатами проведених досліджень до реалізації було не допущено 222 кг динь.
Важливо знати, що допустима добова доза нітратів становить 5 мг на 1 кг маси тіла. Тож, маючи інформацію про вміст нітратів у продуктах харчування, можна розрахувати і масу порції для споживання.
Варто звернути увагу і на те, що баштанні культури можуть піддаватися і бактеріальному забрудненню. Тому перед вживанням кавунів і динь їх потрібно ретельно мити. До речі, не бажано купувати розрізаний кавун або диню з метою уникнення бактеріального забруднення продукту.






