Бути веганом за кордоном значно простіше, ніж в Україні і тим паче в Житомирі. В першу чергу це стосується набору продуктів у магазинах та страв, які можна замовити у місцевих закладах. Про те, аби були спеціальні маркети чи кафешки для веганів, поки лишається тільки мріяти.
Житомирянин Сергій Шимко два роки був вегетаріанцем і вже стільки ж – веган. Впевнений, що майже всюди можна знайти необхідні продукти, з яких приготувати улюблені та корисні страви.
З читачами Першого житомирського він поділився інформацію про заклади харчування міста і веганські страви у їх меню. Зокрема, усі заклади зі списку ділить на бюджетні, недорогі і недешеві.
Так, приміром, у столовах Житомирського технологічного університету, агроуніверситету, технологічного та будівельного коледжів можна завжди перекусити щось веганське, але просити треба "пісне" і утючнювати інгредієнти страви.
У "Час поїсти" знайдеться щось поживне для веганів. У мережі піццерій "Маріо" можна замовити піццу "Прімавера". Також веганська піцца є у ресторані "Два гуся", а в ресторані "Дубаї" – страва фалафель (приготовані у фритюрі шарики з бобових – на вигляд як котлети), але треба уточнювати соус.
Салати, місо суп, овочеві суші можна поїсти у мережі суші-ресторанів "Черепаха".
Найбільший асортимент товарів для веганських страв можна запросто знайти на Житньому ринку. Там же житомирські вегани купують сухофрукти, спеції, чечевицю.
Деякі індійські спеції і приправи можна придбати у "Кавоманії". Багато фруктів та овочів продають на ранкових стихійних ринках по місту, в тому числі біля Залізничного вокзалу хороший вибір та якість.
Необхідну веганську продукцію пропонує "Житомирбіопродукт", що знаходиться у селі Довжик.
У "Каравані" є тофу у розсолі і веганський торг "Пісний", але купити його можна не у будь-який час. У "Сільпо" та "Метро" продукція "Alpro". У решті маркетів можна знайти майонез та хліб без використання яєць та навіть шоколадки, які можна вживати веганам.
Юлія ДЕМУСЬ
Ознайомитися з рецептами веганських страв можна у мпеціальній спільноті в соцмережі