Заготовляти жолуді на Житомирщині лісівники почали ще наприкінці вересня – після перших заморозків.
Про це інформують на сайті ЖОУЛМГ.
«Ми прагнемо створювати лише якісні та високопродуктивні лісові насадження – каже головний лісничий Житомирського лісгоспу Сергій Дубницький. – І про це варто думати вже при заготівлі насіння: воно має мати цінні спадкові властивості та високу посівну якість. Тому після збору жолудь сортують, вибраковують пошкоджені, хворі. Обов’язково проводять флотацію: жолудь опускають у воду, якісний жолудь опускається на дно, а поганий, сухий – спливає.»
На зимівлю для зберігання жолудь укладають в яму, кожен шар пересипаючи піском. Навесні насіння висівають в лісорозсаднику для вирощування сіянців. Практикують і висівання безпосередньо на лісовій ділянці відразу створюючи лісові культури.
На сьогодні в Житомирському лісгоспі вже заготовлено майже 5 тонн насіння дуба. Окрім того, майже 2 тонни жолудя припасли і для підгодівлі диких тварин в холодну пору року.






