Вірусний гепатит А – гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом.
Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Основним фактором передачі є насамперед питна вода.
Вірусний гепатит А є сезонним захворюванням, і як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період.
Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4 С – протягом кількох місяців; стабільний до дії кислот та розчинників жирів. Повністю знешкоджується вірус при кип’ятінні упродовж 5 хвилин, ультрафіолетове опромінювання руйнує його за одну хвилину. Вірус виявляють у крові, фекаліях, сечі та слині хворих.
Частіше захворювання розпочинається поступово або підгостро. Початковий період триває в середньому 7-10 діб.
Ознаки захворювання:
– підвищення температури
– нудота
– втома
– втрата апетиту
– пожовтіння склер очей
– потемніння сечі
– біль у животі
– блювання.
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє дотримання правил особистої гігієни.
Щоб уникнути захворювання лікарі радять:
– вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого водопостачання;
– воду з нецентралізованих джерел (колодязів) перед вживанням кип’ятити;
– не використовувати воду із сумнівних джерел;
– не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
– ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;
– дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;
– регулярно мити руки.