Різдвяний піст – це останній багатоденний піст року. Він починається 28 листопада за новим стилем і закінчується 7 січня.
Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти Сина Божого, який явився в світ
Справжній піст пов’язаний з молитвою, покаянням і утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ.
Піст цей суворий. Це означає абсолютну заборону на м’ясо, яйця і молочні продукти протягом усього посту – і деякі інші заборони.
Найбільшою строгістю відрізняються середи і п’ятниці, що є пісними днями навіть у звичайний час: в ці дні годиться їсти тільки їжу без олії, не піддалася термічній обробці (т.зв. сухояденіє). По понеділках – можна їсти гарячу їжу, але без олії. Менш суворий піст по вівторках, четвергах, суботах і неділях – дозволяется крім гарячої рослинної їжі з рослинною олією також риба і навіть вино
За матеріалами прес-служби Свято-Михайлівського кафедрального собору м.Житомира






