Home Місто Земля повністю закриє Місяць

Земля повністю закриє Місяць

228

Рідкісне явище ми зможемо спостерігати ввечері 15 червня. О 22 годині 22 хвилини Земля повністю закриє Місяць – в результаті він стане червоним на 100 хвилин. Астрономи запевняють, що подібне затемнення можна побачити неозброєним поглядом. А синоптики обіцяють, що погода цьому не завадить – хмари в середу розсіються.

Подібне затемнення повторюється раз на 10, а то 18 років – в цьому його унікальність, повідомив «Газете по-киевски» Роман Костик, член-кореспондент НАНУ Головної астрономічної обсерваторії. Що ж відбудеться ввечері 15-го?

– Місяць пройде через центр земної тіні, тому повна фаза затемнення триватиме більше 100 хвилин. Це відбувається вкрай рідко. Під час затемнення Сонце, Земля і Місяць не тільки шикуються на одній лінії, а й обертаються в одній площині. Якщо Місяць висувається трохи вгору або вниз, ця тінь Землі проходить повз – затемнення немає.

Астрономи запевняють, що Місяць почне входити у тінь Землі близько 21,20. Вона буде покриватися своєрідним чорним диском. Це можна спостерігати лише за допомогою спеціальних пристроїв. Однак у 22,22 Місяць повністю закриється Землею і раптом стане червоним. Максимальна фаза затемнення буде о 23.20. Побачити її зможе будь-хто, вийшовши ввечері на балкон. Всю красу цього явища зможе зіпсувати хіба що погода. Але в Укргідрометцентрі «Газеті …» пообіцяли, що небо проясниться.

– Затемнення можна буде побачити, – сказала провідний спеціаліст Валентина Лащенко. – Дощів в середу ввечері не чекаємо, буде мінлива хмарність.
А тим, хто вірить в гороскопи, астрологи обіцяють усілякі неприємності.

– Більше за все це явище вплине на Стрільців, Близнюків, Риб і Дів. Хоча відчути слабість у тілі може хто завгодно, є ймовірність, що розболяться голова і серце, – каже Віктор Базилей, керівник Центру космобіологічних технологій. – Традиційно за два дні до затемнення і стільки ж після нічого доброго не відбувається. Збільшується кількість аварій, смертей, сварок. Тому раджу в ці дні утриматися від поїздок, прийняття важливих рішень.

Валентина Мудрик, «Газете по-киевски»

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here