Home Місто Жителям Житомирщини нагадують про відповідальність за посів маку

Жителям Житомирщини нагадують про відповідальність за посів маку

124

Нині тривають оперативно-профілактичні заходи, спрямовані на виявлення незаконних посівів нарковмісних рослин. Працівники міліції проводять роз’яснювальну роботу серед населення та виявляють незаконно посіяні та самосійні ділянки із забороненими рослинами.

Про це повідомляє СЗГ УМВС України  в Житомирській області.

Загальновідомо, що мак та коноплі є сировинною базою для виготовлення наркотиків. Відтак, державою врегульовано питання щодо посівів цих рослин для харчових та промислових потреб. Зокрема, законодавством визначено, що посів таких рослин у приватних господарствах є незаконним.

Наразі дільничні інспектори міліції та члени громадських формувань з охорони громадського порядку, а також працівники підрозділів по боротьбі з незаконним обігом наркотиків здійснюють подвірні обходи домогосподарств та оглядають їх щодо можливих посівів.

Відповідно до статті 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконні посів та вирощування снотворного маку до 100 рослин чи 10 рослин конопель тягнуть за собою накладення штрафу від 306 до 1700 гривень з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин.

Відповідно до ч. 1 ст. 310 (Посів або вирощування снотворного маку чи конопель) Кримінального кодексу України незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від 100 до 500 рослин чи конопель у кількості від 10 до 50 рослин караються штрафом від 1700 до 8500 гривень або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. Окрім того, незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості 500 і більше рослин чи конопель у кількості 50 і більше рослин караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років (ч. 2 ст. 310 Кримінального кодексу України).

Правоохоронці закликають громадян дотримуватися чинного законодавства та у разі виявлення посівів нарковмісних рослин повідомляти органи внутрішніх справ. Конфіденційність гарантується.

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here