Недарма кажуть — не той урожай, що на полі, а той, що в коморі. То гниє, то морхне, то цвіллю вкриється.
— Раніше зберігала капусту в підвалі. Але там тепло. Багато головок псувалося, тільки гниль розводилася, — каже Ольга Науменко, 56 років, із Житомира. Тепер знайшла інший спосіб. Викопую капустину з корінням та зеленими верхніми листками. Не оббіловую. Вішаю в сараї на жердині, щоб не торкалися одна одної, головками донизу. Там узимку плюс 5–7 градусів. Зберігається чудово. Не гниє. Лише верхні листки підсихають. Донька так само перець підвішує та зберігає.
А на картоплю слід класти соснові гілки. Вони виділяють фітонциди, і бульба не псується. Ще знаю, що на гору картоплі треба покласти шар буряка. Тоді він буде соковитий, бо поглинатиме зайву вологу з бульби.
3 градуси тепла — такою має бути температура зберігання овочів у погребі. Вище +5°С — ростуть паростки, нижче 0…1°С — городина підмерзає. При коливаннях утворюється конденсат. Розмножуються грибки, пліснява.
Джерело: Gazeta.ua