Home Місто Житомирянам радять не зловживати грибними стравами у піст

Житомирянам радять не зловживати грибними стравами у піст

Останніми роками серед різних верств населення великої популярності набуває піст. Піст це давня традиція православного світу, що полягає в обмеженні і утриманні від звичного типу харчування та  бажаних пристрастей. Дотримання правил посту передбачає не лише відмову від звичних благ на користь духовного розвитку. Більшість осіб, що сповідують систему постів, схиляються до обмеження в харчуванні. Піст передбачає споживання продуктів виключно рослинного походження, лише в окремі дні дозволяється споживати рибу та морепродукти. 

У період посту, православне населення споживає багато круп’яних страв, злакових та овочевих продуктів, фруктів та ягід. Як альтернатива м’ясу, у цей час набуває великої популярності споживання дикорослих грибів. Гриби містять багато білків, мікроелементів, біологічно активних та екстрактивних речовин і є дуже корисними продуктами харчування. Грибні страви дуже популярні в українській кухні й улюблені серед різних верств населення. Особливої популярності страви з грибів набувають на теренах Житомирщини. І не дивно, адже переважна частина території області приурочена до зони Полісся – надзвичайно щедрої на дари лісу. Однак варто пам’ятати, що  Житомирщина – одна із областей України, які найбільш постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Як наслідок, 60 % площі лісів Житомирської області зазнали радіоактивного забруднення. Морфологічні особливості грибів відіграють надзвичайно важливу роль у процесах міграції радіонуклідів. Гриби здатні накопичувати радіонукліди 137Cs і 90Sr у багато разів більше ніж інші представники лісової флори. Величина накопичення радіонуклідів грибами залежить від їхнього видового складу. Найбільше накопичують 137Cs польські гриби та маслюки, найменше – опеньки, дощовики тощо. Середньонакопичуючими прийнято вважати білі гриби, підберезники, краснюки, лисички тощо.

Про це повідомляє Держсанепідслужба в Житомирській області.

Незважаючи на те, що понад 25 років минуло після Чорнобильської катастрофи – рівні радіоактивного забруднення грибів залишаються надто високими. Впродовж 11 місяців 2013 року фахівцями ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» досліджено 4536 проб харчових продуктів на визначення питомої активності. З них перевищення допустимих рівнів виявлено у 4,7 % досліджених проб. Серед досліджених продуктів харчування найбільше перевищень допустимих рівнів вмісту 137Cs виявлено у грибах. Із 270 проб грибів перевищення зафіксовано у 41,9 % досліджених проб. Найбільшу частку проб грибів, що не відповідали нормативам виявлено у Народицькому (87,5 %), Олевському (60,9 %), Овруцькому (58,8 %) й Коростенському (35,1 %) районах.

Варто зазначити, що усі досліджені проби овочевої продукції відповідали гігієнічним вимогам за показниками радіаційної безпеки.

Провідні вчені в галузі радіаційної безпеки констатують, що споживання лісових грибів вносить значний вклад у сумарну дозу внутрішнього опромінення населення зони Полісся і становить у середньому 20 %. Під час церковних постів сумарна доза внутрішнього опромінення істотно збільшується.

У таких умовах особливої актуальності набуває питання мінімізації внутрішнього опромінення населення. З цією метою Головне управління Держсанепідслужби рекомендує населенню дотримуватись простих способів   кулінарної обробки лісових грибів, що дасть змогу істотно знизити рівень впливу основних дозоутворюючих радіонуклідів. Промивання сухих грибів призводить до зменшення питомої активності 137Cs у 2,5 рази, вимочування у воді – у 8,5, відварювання – в 11 разів. Варто наголосити, що ні в якому разі не можна споживати грибний відвар або настій, оскільки основна кількість радіонуклідів, що містяться в грибах переходить у водний розчин. Важливо знати, що засолені гриби містять у 8 разів менше 137Cs порівняно із сирими.

Як зазначено вище, питома активність радіонуклідів у овочевій продукції не перевищує встановлених допустимих рівнів, тому споживання їх у сирому вигляді та після кулінарної обробки не має обмежень.

Піст – це чудова можливість покращити стан здоров’я і позбутися різного роду вимушених дій і залежностей. Проте знання про достовірні факти та поради фахівців лише сприятимуть підвищенню рівня здоров’я.