Home Місто Житомирянка розповіла, як святкує Новий рік у Японії

Житомирянка розповіла, як святкує Новий рік у Японії

— Новий рік в Японії святкують не так, як у нас. В Україні — що веселіше, то вдаліший буде рік. Тут навпаки — що тихіше, то краще, — розповідає 35-річна Людмила Плис із Житомира. — Живих ялинок у Японії не бачила. Продають гілочки сосни. Їх ставлять у вази й прикрашають на Новий рік. Штучні ялинки теж бувають, але їх розбирають 26 грудня, після католицького Різдва. Я свою тримаю до 8 січня.

Людмила живе в японському місті Токай п’ять років. Вийшла заміж за старшого на 16 років Хіроюкі Кавагучі. Познайомилася з ним, коли їздила на заробітки в Японію 2008-го. За два роки він приїхав в Україну свататись. Після народження доньки подружжя переїхало на батьківщину Хіроюкі.

— У нашій сім’ї переважають японські традиції, але Різдво й Великдень святкуємо по-українськи. Має бути дідух, кутя і 12 страв.

У Японії Новий рік настає на 7 год. раніше, ніж в Україні.

— Стіл накриваю просто: фрукти, солодощі, шампанське. Чоловік майже одразу засинає, а я чекаю на наш Новий рік. Спілкуюся з рідними і друзями по скайпу. Вдень ідемо до свекрів.

— Проводжають рік з обов’язковою стравою тошікоші соба — локшиною з гречки. Символізує довге життя, здоров’я. Зранку починають їсти осечі рьорі — набір страв, складений у квадратну коробку. Обов’язкова — ікра оселедця, знак до поповнення в родині.

У Токаї Людмила — єдина слов’янка. Торік їй запропонували готувати українські страви для японців у ресторані "Ада-Кода" в сусідньому місті.

— Готую, як учила мама: борщ із пампушками, вареники з картоплею, холодець, салат із капусти й кропу, голубці з картопляним пюре, зелений борщ із чорним хлібом. В іншому ресторані "Будинок томатів" цілий грудень проводили місяць голубців. Японцям подобається наш чорний хліб з перекрученим салом і часником. Холодець нагадує їхню страву з морепродуктами — нікогорі.

Людмила спілкується з українцями з Токіо. Двічі на рік їздить у російську православну церкву. Машиною витрачає на дорогу 40 хв.

Джерело: Gazeta.ua