Всі продукти харчування, що постачаються у навчальні заклади, будуть перевірені впродовж місяця. Таке рішення було прийнято у вівторок, 6 лютого, під час засідання робочої групи в Житомирській міськраді.
«Рішенням цієї групи було визначено, що окрім тих дозвільних документів, які видаються постачальникам та виробникам згідно чинного законодавства, впродовж місяця ми перевіримо всіх постачальників незалежними експертизами. В першу чергу буде перевірена м’ясна продукція», – розповів заступник міського голови Матвій Хренов.
Під час здійснення відбору матеріалів для проведення досліджень будуть запрошуватися представники батьківських комітетів.
Читайте також: У дитсадки Житомирщини постачали нашпиговане хімією м’ясо: так продукція більше важила і довше зберігалася. ВІДЕО
Результати експертизи, проведеної правоохоронними органами, досі не були оприлюднені. До того ж, не були висунуті звинувачення працівнику виконавчих органів Житомирської міської ради, якого звинувачували у причетності до справи.
«Відповідно до чинного законодавства вся відповідальність щодо якості продуктів харчування покладається на постачальника. Він за власний кошт на кожну партію отримує всі необхідні документи, які йому видаються держспоживслужбою. Заклади освіти несуть відповідальність лише за зберігання та утримування» – зазначив Матвій Хренов.
Документи щодо результатів проведення досліджень наявні в управлінні освіти та закладах освіти. Крім того, всі ці документи будуть оприлюднені на сайтах навчальних закладів, для додаткового контролю з боку батьків, і вони постійно будуть оновлюватись, в залежності від партій продукції. Фізично з документами можна буде ознайомитись на стендах в закладах освіти.
Читайте також: СБУ припинила постачання небезпечних м’ясопродуктів до дитсадків та лікарень Житомира й області
Нагадаємо, управління освіти прокоментувало ситуацію щодо постачання неякісної м’ясної продукції у навчальні заклади міста впродовж 2016-2017 років.
Читайте також: У міськраді переконують, що м’ясом з хімікатами дітей у Житомирі не годували
Правоохоронці встановили, що бізнесмен зареєстрував для участі у тендерах кілька комерційних структур, які на «папері» вирощували худобу. Через корупційні зв’язки із одним з чиновників тендерного комітету ділок став переможцем конкурсу на постачання м’ясопродукції до соціальних закладів регіону на суму майже шістнадцять мільйонів гривень.
Оперативники спецслужби задокументували, що зловмисник закуповував продукцію у третіх осіб та на спеціальному обладнанні «начиняв» м’ясопродукти хімічними сполуками і консервантами, вміст яких заборонений умовами тендеру. Оборудка дозволяла комерсанту, зокрема, збільшувати вагу м’яса, що постачалося за кошти міського та обласного бюджетів. Отриманий навар бізнесмен переводив у готівку через підконтрольні фіктивні підприємства на підставі фальсифікованих договорів.
Правоохоронці провели низку обшуків на виробництві, робочих місцях та проживання фігурантів справи, у тому числі працівника Житомирської міської ради та ветлікаря, який видавав необхідні документи про якість м’ясопродукції. Правоохоронці виявили три лінії зі «збагачення» м’яса хімічними сполуками, понад десять тонн небезпечної готової продукції, вилучили фінансово-господарську документацію та банківські картки з доказами проведення оборудки.
Тривають слідчі дії у рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 191 та ст. 205 Кримінального кодексу України.
