У Житомирі на базі ліцею відкрили сучасну STEM-лабораторію. ВІДЕО

508

У Житомирському ліцеї №23 відкрили нову сучасну STEM-лабораторію для дітей. Зараз в Житомирській області вже працює 17 STEAM-лабораторій, чотири з них знаходяться в місті Житомир. Цей проект реалізується громадською організацією “НУО «Ін Тач Юкрейн Фундейшн» за фінансовою підтримкою дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Вартість однієї такої лабораторії становить приблизно 1.2 мільйони гривень.

STEAM-лабораторія – це інноваційне навчальне середовище, де об’єднані п’ять галузей знань: Science (наука), Technology (технології), Engineering (інженерія), Art (мистецтво) і Mathematics (математика).

Про це розповідає Маргарита Сіранчук керівниця кроссекторального проєкта ЮНІСЕФ у Житомирській області:

“Колись я їздила і працювала в інвестиційному менеджменті в інших країнах. Бачила, як діти змалку навчаються робототехніці та іншим сучасним напрямкам, і розуміють, ким хочуть стати: інженерами, айтішниками, веб-дизайнерами. Тому що вони мають доступ до цієї інформації, це основна мета. Якщо ми говоримо про інженерію, треба спробувати, щоб закохатись у цю професію. Якщо ми мріємо стати 3D дизайнерами, нам потрібно спробувати свої сили у дизайні. З такого раннього віку, коли дитина бачить, і ми можемо визначити її основні напрямки розвитку, що їй подобається, чому б не робити це в таких лабораторіях? Це було основною мотивацією для реалізації цього проекту”.

Директор ліцею, Ігор Баранов, зазначає, що для реалізації цього проекту закладу було необхідно знайти приміщення та підготувати його. Він також розповідає, що однією з основних умов була можливість вільного відвідування лабораторії дітьми, які не навчаються в ліцеї. Зараз адміністрація закладу готує модель для відвідування STEAM-лабораторії.

”Ми перемогли в грантовій програмі UNICEF щодо облаштування STEM-лабораторії. Відповідно до цього, ми підготували кабінет. UNICEF, в свою чергу, надав нам меблі та обладнання, включаючи столи для занять, фрезерний верстат, лазерний верстат, 3D-принтер, віртуальні окуляри, набір робототехніки та ноутбуки з проекторами”, – розповів Ігор Баранов, директор ліцею №23.

Діти, які прийшли на відкриття нового навчального класу, були захоплені технікою та можливостями цієї лабораторії. Вони вже мали досвід роботи над різними технічними проектами і вигравали інженерні конкурси для дітей. Тому вони чекають можливості працювати в цьому класі та вивчати щось нове для себе.

“Дуже цікаво дивитися, як все робиться, і як все друкується. Знаєте, звук класний, жужить. Таке щось серйозне. Мені просто дуже цікаво, як все друкується, щось там вирізається, плавиться. Я люблю таке”, – сказала школярка Лучія.

“Мені дуже подобається це спостерігати. Наша група займалася разом з нашим тренером та директором нашого ліцею. Ми виграли конкурс разом з Польщею та Україною. Розробляли інноваційний проєкт, ходиш по підлозі або бігаєш, і тоді виробляється енергія”, – поділилася своїми враженнями школярка Настя.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here