Home Освіта Вступна кампанія-2018: бюджетне місце ”ходитиме” за вступником з найкращими балами на бакалавраті...

Вступна кампанія-2018: бюджетне місце \”ходитиме\” за вступником з найкращими балами на бакалавраті й магістратурі

110

 Під час вступної кампанії у 2018 році Міністерство освіти планує розширити практику використання широкого конкурсу – коли бюджетне місце надається не конкретному вишу, а йде до ВНЗ за вступником з найкращими балами.

За інформацією відомства, використання такого підходу буде розширено для бакалаврів і вперше застосовано при вступі на магістратуру.

«Практика 2015-2017 років засвідчила, що широкий конкурс – це ефективна методика забезпечення справедливого розподілу місць держзамовлення. Вона передбачає алгоритмічний розподіл вступників за їхніми конкурсними балами та обраними пріоритетностями. Тому 2018-го ми переводимо на широкі конкурси більшість педагогічних спеціальностей для вступників на бакалаврат. Також вперше буде використано широкий конкурс для розподілу бюджетних місць в магістратуру. Це стосуватиметься спеціальностей «Право» та «Міжнародне право», – зазначає директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров.

Він також нагадав, що широкий конкурс стає можливим для цих спеціальностей, оскільки наступного року вступні випробування до магістратури «Права» та «Міжнародного права» складаються у формі єдиних фахових іспитів та випробувань з використанням технологій ЗНО. Випробування міститимуть тестування з іноземної мови, права та загальних навчальних правничих компетентностей.

Зареєструватись на тестування можна буде з 14 травня до 5 червня 2018 року. Самі ж тестування проходитимуть у 2 етапи: 11 липня – з іноземної мови, 13 липня – з права та правничих компетентностей. Це пов’язано з тим, що у 2018 році – поки що як експеримент – єдиний фаховий іспит з іноземної мови також проводитимуть для вступників до магістратури з низки гуманітарних галузей. Це, зокрема, «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Сфера обслуговування», «Міжнародні відносини».

«Дуже важливим для Міністерства освіти і науки є підвищення довіри суспільства до вступних випробувань. І наразі найбільш ефективним засобом підвищення цієї довіри є поступове розширення використання технології зовнішнього незалежного оцінювання», – пояснив новації Олег Шаров.

За інформацією прес-служби Міністерства освіти України
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here