Тимчасові рекомендації щодо організації навчання в закладах освіти країни підписав головний санітарний лікар Віктор Ляшко.
Постанову №42 вийшла сьогодні, 30 липня.
"Довести цю постанову до відома зацікавлених центральних органів виконавчої влади, обласних адміністрації, органів місцевого самоврядування", – указується в документі.
Основні рекомендації щодо організації навчального процесу:
до роботи не допускаються працівники закладу з температурою понад 37,2°C;
учні та працівники шкіл, технікумів, університетів тощо мають розуміти заходи профілактики проти COVID-19, а також вміти розпізнавати симптоми захворювання;
керівник закладу має розробити маршрути та графік допуску учнів до школи так, щоб уникнути скупчень людей;
вчителі перед заняттями опитують учнів щодо самопочуття та обстежують на ознаки респіраторних захворювань;
якщо в учня / учениці виявили симптоми захворювання за відсутності батьків, його / її рекомендують тимчасово ізолювати в спеціально відведеному приміщенні та проінформувати про це батьків;
пересуватися та заходити в приміщення школи потрібно в масці, під час занять маску можна не використовувати;
мінімізувати переміщення учнів закладом – наприклад, проводити всі заняття в одному кабінеті;
скласти розклад так, щоби заняття в різних класах починалися та закінчувались у різний час;
за можливості забезпечити проведення занять на свіжому повітрі;
у туалетах повинні бути антисептик, рідке мило та паперові рушники (або електоросушарки для рук). Забороняється використання багаторазових рушників;
провітрювати класи після кожного заняття протягом 10 хвилин;
розмістити на території закладу контейнери для використаних засобів індивідуального захисту з написом "ВИКОРИСТАНІ МАСКИ ТА РУКАВИЧКИ".
Також персонал мають забезпечити захисними масками із розрахунку: 1 маска на 3 робочі години.
Після кожної зміни маски важливо вимити руки з милом або обробити антисептиком.
Не дозволяється у закладах освіти організовувати харчування за типом "шведського стола" та шляхом самообслуговування.
Відстань між столами під час харчування має бути 1,5 м, а за столом – не більше 4 осіб.
Читайте також: Уроки на подвір’ї, маски та онлайн – яким буде новий навчальний рік.