Home Освіта За роки незалежності житомирські школи майже повнісю українізувалися

За роки незалежності житомирські школи майже повнісю українізувалися

126

У 1991 році лише у 76,7% шкіл в Житомирській області діти здобували знання українською мовою. З роками цей показник майже досяг максимуму, так у 2012 році вже 99,2 % шкіл повнісю перейшли на українську мову.




Динаміку поширення української мови в школах різних регіонів Україні наводять на сайті gazeta.ua.

Окрім цього в статті говориться про те, що останнім часом в столиці дедалі частіше від незнайомців можна почути українську мову.

 

"До того я в Києві бував днями та місяцями, а щоб постійно, то жив тут у 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 та 2013 роках. І я ніколи не чув у ньому стільки української мови від незнайомих людей на вулицях, як цьогоріч.

Це трохи дивно, бо коли  криза 2008 року змила з міста сотні тисяч доїжджаючих заробітчан, здавалося, столичні вулиці загубили добрячу частину україномовних пішоходів. Але саме тоді я зауважив навіть певне зміщення в бік україномовности Києва. Пояснюю собі це тепер тим, що такі приїжджі люди – це не той клас, який диктуватиме свої правила і хизуватиметься власною неподібністю. Бажання прирівнятися до господарів, а головне – заробити грошей, змушує і привчає пристосовуватися.

Відтак, зрозуміло, саме прогресивніші та сміливіші кияни, а не гості з райцентрів і сіл, починають тягнути вагони цього дволокомотивного поїзда у зворотньому напрямку. Провінціали ж за авангардом не встигають, вони прямують на два кроки позаду, вже за більшістю. Щоб мислити наперед, і мови нема. Це парафія освічених і, здається мені, більше творчих людей.

Всяке віяння має своїх піонерів. А що буде далі? Майже всі київські діти вже навчаються українською мовою. Навіть коли вони крейдою по асфальті ще пишуть по-російськи, то ця "російська" – ще дальша від російської, ніж мова їхніх батьків: часто читаю російські слова через "і" з крапкою й подібні дивовижі", – пишуть на сайті gazeta.ua.


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here