25 грудня чи 7 січня: коли житомирянам святкувати Різдво

1075

Останні роки дата Різдва стала дискусійним питанням. Віряни розділилися на дві групи — ті, хто вважає доречним перехід на святкування Різдва Христового 25 грудня, і ті, хто хоче надалі святкувати 7 січня. Цьогоріч Синод Православної Церкви України вперше офіційно дозволив проводити Різдвяні Богослужіння в грудні, якщо громада і настоятель храму виявлять таке бажання.

Сьогодні дату святкування Різдва за Григоріанським календарем пов’язують ще й із приєднанням до світової традиції та відокремленням від Росії та Московського патріархату.

Перший житомирський запитав у Єпископа Житомирського і Овруцького Паїсія, як святкують Різдво житомиряни. Він розповів, що містяни підтримали проведення святкових богослужінь 25 грудня.

“Після об’єднавчого собору у 2018 році одразу виникло питання про дату святкування Різдва Христового. Відтоді протягом певного часу ці питання неодноразово підійматися перед Різдвом. Цього разу Синод дав дозвіл проводити різдвяні богослужіння 25 грудня. Певна кількість людей підтримала проведення богослужінь саме у грудні. Звичайно, що святкування народження Христа  ще 7 січня ніхто не відміняв”, – говорить Преосвященнійший Паїсій. 

Зараз святкують Різдво як за Григоріанським календарем (яким ми користуємося в побуті) –  25 грудня, так і за Юліанським, 7 січня.

Загалом є два календарі, за якими святкуємо Різдво Христове: Григоріанський (25 грудня) та  Юліанський (7 січня). Тому сьогодні за цими календарями рухаємося. Якщо постане питання об’єднатися у  святкування  Різдва в єдину дату – ми вже зробили перші кроки: дозволили святкувати людям Різдво 25 грудня”, – говорить Паїсій

Російська армія вже неодноразово на свята обстрілює ракетами мирних українців. Всі богослужіння будуть проводитися з елементами безпеки.

У перші дні повномасштабного вторгнення церква не припиняла свої молитви. Навпаки було посилення молитви на захист наших воїнів. Різдво не буде виключенням. Звичайно, святкувати народження Христа не будуть в нічну службу, адже діє комендантська година. Всі богослужіння будуть зранку та ввечері”, – акцентує  Єпископ.

Російська держава робить  величезний гріх, адже нападає на мирну державу. Також важливо на Різдво згадати у молитві за наших Захисників.

Ми відаємо відсіч у духовному розумінні та фізичному розмінні. Наш вибір  – це  це молитися за наших воїнів, щоб вони захищали цю землю відбиваючи ворога. У такому випадку гріх на тому, хто нападає на Україну. Звісно, гріхує росія, бо вона направляє зброю та вбиває, а ми захищаємо свою державу та свою родину. Це не гріх, а обов’язок кожного з нас”, – додає Преосвященніший єпископ Житомирський і Овруцький Паїсій. 

В Україні на державному рівні затверджено святкування Різдва для обох дат. Офіційне визнання Різдва 25 грудня дає підстави для поступового переходу українських церков на загальноприйнятий календар. Адже прихильників дати 25 грудня з кожним роком стає все більше.

Прихильники 25 грудня як дати святкування Різдва Христового вважають, що перехід віддалить нас від російських і радянських традицій.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here