Традиційно у першій половині вересня в Коростень їдуть не лише мешканці регіону, але й гості з усієї країни та навіть із-закордону.
Цьогоріч смачними дерунами нагодувати усіх обіцяє 14 вересня Шостий Міжнародний фестиваль дерунів, на якому кухарі з різних країн продемонструють своє мистецтво приготування дерунів чи близьких до них страв з картоплі.
Нині житомирянам не доведеться обирати між фестивалем і святкування Дня міста в Житомирі, що раніше проходили одночасно, адже заходи розділили між двома вихідними.
До слова, кияни вже бронюють собі місця у численних туроператорів, які організовують поїздки в Коростень.
Щонайменше мешканцям столиці за поїздку в Коростень, ексурсію містом, дегустацію дерунів пропонують заплатити 250 гривень за один день.
Програма фестивалю Дерунів однакова для усіх гостей. Зокрема, 14 вересня в центральному парку міста Коростень Житомирської області відбудеться Шостий Міжнародний фестиваль дерунів, у рамках якого пройдуть різноманітні конкурси (кидання дерунів в миску зі сметаною з 5 метрів, кидання дерунів у конкурента з 5 метрів та ін.), майстер-класи, вікторини та виставки, а також дегустатори та відвідувачі фестивалю визначатимуть найкращі страви і нагороджуватимуть їх авторів.
Згідно із програмою фестивалю проводитимуться конкурси на кращий транспарант, прославляючий дерун, кращий анекдот про цей смачнющий продукт, кращий твір та кращий вірш.
Для дегустаторів буде проведено конкурс на найбільшу кількість продегустованих дерунів та на найкращий відгук про переможця. Та все ж найголовніша фішка фестивалю – конкурс на найкращий дерун, де може змагатися кожен охочий нарівні із визнаними майстрами приготування дерунів.
Під час проведення фестивалю працюватиме школа дерунярства, де всі охочі можуть навчитись готувати деруни, планується проведення різних вікторин. Також на святі виступлять фольклорні колективи області.
Майстер-клас із приготування дерунів особисто продемонструє мер Коростеня Володимир Москаленко.
Юлія ДЕМУСЬ






